Може би най-сериозният“, най-шокиращият“, най-фрапиращият“ корупционен скандал, който е връхлитал

...
Може би най-сериозният“, най-шокиращият“, най-фрапиращият“ корупционен скандал, който е връхлитал
Коментари Харесай

Скандалът Катар: Какво точно се случи в ЕП?

Може би „ най-сериозният “, „ най-шокиращият “, „ най-фрапиращият “ корупционен скандал, който е връхлитал Брюксел от години. Така е определяна за момента серията от минимум 16 акции на белгийската федерална полиция от наблюдаващите в Екологичен потенциал. Миналия петък тя залови петима души, за които се твърди, че са направили „ хипотетични закононарушения на незаконна организация, корупция и пране на пари “, написа Politico.

При утринните обиски са открити 600 000 евро в брой, плюс телефони и компютри. Първоначално виновниците не бяха огромни имена по брюкселските стандарти: някогашен член на Европейския парламент, няколко парламентарни сътрудници и синдикален началник. Твърди се, че парите са дадени от домакина на Световното състезание по футбол - Катар. Но с каква цел в действителност са дадени? Някои се съмняват дали - в случай че обвиняванията са правилни - Доха в действителност е направила рационална инвестиция.

Няколко часа по-късно в пространството се появи името Ева Кайли - вицепрезидент на Европейския парламент и изявен бранител на Доха. Тя бе арестувана от полицията. Случаят се концентрира и към неправителствена организация, която до неотдавна имаше някои от най-големите светила в лявата политика измежду членовете на борда си.

„ Държавата Катар изрично отхвърля всевъзможни опити да се свърже с обвинявания в непозволено държание “, сподели катарски формален представител в изказване, изпратено по електронната поща на Politico в неделя сутринта.

Докато абсурдът продължава да се разпростира, изданието дава отговор на всички съществени въпроси по отношение на полемиката, която бушува в столицата на Европейски Съюз.

Коя е Ева Кайли?

Ева Кайли е един от 14-имата вицепрезиденти на Народното събрание. Тя е един от най-влиятелните в институцията. Като някогашен водещ на вести е със статут на звезда в родната си Гърция и една от най-бляскавите фигури в Брюксел. Кайли, също така, се обрисува и като един от най-гласовите бранители на Катар. Наскоро тя назова страната „ отличник в трудовите права “ след среща с министъра на труда на страната, макар дълбоките интернационалните опасения по отношение на изискванията за служащите по градежа на игрища.

Член на лявоцентристката Социалистическа и демократическа партия (S&D), нейното портфолио включва специфични отговорности, свързани с Близкия изток.
 

Λαγκάρντ σε Ε. Καϊλή: θα αυξήσουµε κι άλλο τα επιτόκια για να σταθεροποιηθούν οι τιµές, πρέπει να µειωθεί η κατανάλωση ενέργειας
https://t.co/z47fgygn9b@EvaKaili
— The Socialist (@ThesocialistGr) December 5, 2022 Партньорът на Кайли, Франческо Джорджи, също е бил арестуван, съгласно полицията и хора, близки до следствието. Той е консултант по Близкия изток и Северна Африка в Европейския парламент и създател на неправителствена организация, наречена Fight Impunity, която има за цел да предизвиква „ отговорността като централен дирек на архитектурата на интернационалното правораздаване “.
Най-важното е, че президентът на Fight Impunity е Пиер Антонио Панцери, централна фигура в тази ситуация.

Кой още е измежду забърканите?

Панцери, италиански някогашен евродепутат, също от S&D, бе измежду задържаните в петък сутринта. До вечерта брачната половинка и щерка му също бяха арестувани от италианската полиция. Заповед за ареста им, забелязана от Politico, упреква Панцери в „ политическа интервенция с членове, работещи в Европейския парламент в интерес на Катар и Мароко “.

Бивши сътрудници в Народното събрание, изключително тези, свързани с „ Борба с безнаказаността “, също попадат под лупа.

В допълнение към арестуването на Франческо Джорджи, полицията запечата и офиса на различен парламентарен помощник, който е работил за Fight Impunity, а сега служи като асистент на белгийския евродепутат от S&D - Мари Арена.
 

Λαγκάρντ σε Καϊλή: " Θα αυξήσουµε κι άλλο τα επιτόκια για να σταθεροποιηθούν οι τιµές " https://t.co/cfjUOTdLvx#interestrates#energy#inflation#Europepic.twitter.com/ajRWRFfHge
— John Stelios Papadopoulos (@JohnSteliosEU) December 5, 2022
Арена, която наследи председателството на подкомисията по правата на индивида от Панцери и работи в тясно съдействие с Fight Impunity, удостовери, че кабинетът на нейния асистент е запечатан. Тя сподели, че самата тя не е била разпитвана от полицията. Според италианската новинарска телевизия Анса, Николо Фига-Таламанка също е бил арестуван. Той е общоприет шеф на друга неправителствена организация, No Peace Without Justice. Фокусирана върху интернационалното наказателно правораздаване, правата на индивида и насърчаването на демокрацията в Близкия изток и Северна Африка, организацията е публично основана в Ню Йорк и Рим. Въпреки това има същия адрес в Брюксел като Fight Impunity.

Корупционният скандал единствено в рамките на Екологичен потенциал ли е?

Не. Сред арестуваните е и лицето Лука Визентини. Той предишния месец стана общоприет секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП). Преди това беше дълготраен началник на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Профсъюзите на строителите бяха едни от най-големите критици на върха на Катар във връзка с правата на служащите в навечерието на Световното състезание по футбол.

Защо Катар би желал да се лобира?

Емирството в Персийския залив е хазаин на Световното състезание по футбол, само че по-скоро шампионатът се оказа, че хвърля отрицателна светлина върху страната. Обвиненията в подкупване в процеса на кандидатстване и нечовешките условия, в които са живеели задграничните служащи, сложиха под подозрение избора и демократичните критици се възползваха от момента, с цел да нападат позицията на консервативната мюсюлманска страна по отношение на правата на дамите и LGBTQ+.
 

Πάλι περικοπές σε δηλώσεις μου! Επαναλαμβάνω ότι μίλησα για τον Αραβικό κόσμο & όσα αναφέρει ο Διεθνής Οργ Εργασίας #ILO. Για αποφυγή ηθικών διαλέξεων με δυο μέτρα και δυο σταθμά & την ανάγκη να συνεργαστούμε, ώστε να βελτιωθούν περεταίρω οι συνθήκες.https://t.co/HqO9CAKsiR
— Eva Kaili (@EvaKaili) November 23, 2022
Поддържането на добра известност е от решаващо значение, защото Катар работи за споразумяване на покупко-продажби със страни от Европейски Съюз за своя природен газ. Предложението да се даде на катарците безвизово пътешестване до Шенгенското пространство на Европейски Съюз също се придвижва напред в Народното събрание - най-малко беше по този начин.

Как Кайли лобираше за Катар?

Кайли евентуално е била доайенът на група от бранителите на Доха в границите на S&D.

На 24 ноември, да вземем за пример, когато пленарното съвещание одобри резолюция, осъждаща гибелта на хиляди служащи мигранти, Кайли взе думата, с цел да похвали „ историческата промяна “ на Катар, провокирана от Световната купа.

По сходен метод преди 10 дни тя се появи, с цел да гласоподава в интерес на либерализирането на визовия режим за Катар и Кувейт в комисията по правораздаване и вътрешни работи на Народното събрание - макар че не е член на комисията.

Кайли също по този начин отблъсна евродепутатите на панел, отдаден на Близкия изток, когато направи лично пътешестване на свободна процедура, откакто Доха анулира визитата на групата. Делегацията на Народното събрание за връзки с Арабския полуостров (DARP) планираше да отиде в Катар тъкмо преди Световното състезание през ноември, с цел да посети турнирните уреди и да следи измененията в трудовото законодателство.

С едвам месец предупреждение обаче консултативното заседание на Катар, известно като Съвета на Шура, изиска отсрочване. Вместо това Кайли отиде в Катар през седмицата, когато цялостната делегация трябваше да бъде там - и изрази огромна хвалба за трудовите промени в емирството.

Според локалната преса тя е споделила, че е там, представлявайки 500 милиона европейски жители, които виждат напредъка на страната като показване на общи полезности.

Колко значителен е казусът?

Групи наблюдаващи в Екологичен потенциал считат, че абсурдът в Катар може да бъде „ най-фрапиращият случай “ на хипотетична корупция, който Народното събрание е виждал от години, сподели шефът на Transparency International Михел ван Хултен.

Алберто Алемано, професор по право в HEC Paris, назова това „ най-шокиращият скандал за честност в историята на Европейски Съюз “.

Германският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд, съпредседател на антикорупционната група на Народното събрание, го дефинира като един от „ най-сериозните корупционни кавги в Брюксел през последните десетилетия “.

Ван Хултен сподели, че Народното събрание е основал „ просвета на безотговорност … с композиция от хлабави финансови правила и надзор и цялостна липса на самостоятелен (или какъвто и да е) етичен контрол “.

Алемано също предвижда, че това ще бъде единствено „ върхът на айсберга “, надявайки се, че купчината от кавги ще сътвори политически подтик за самостоятелна етична система.

Какво споделят хората, че може да се направи по въпроса?

Обмисля се основаването на самостоятелен орган по нравственос, който да се ползва за всички институции на Европейски Съюз, само че съвсем несъмнено е, че той няма да има пълномощия за следствие или правоприлагане.

Фройнд твърди, че страните, които не са част от Европейски Съюз, би трябвало да следват „ относително положителните правила за лобиране, които към този момент са в действие “ в Брюксел. В момента страните не би трябвало да се записват в регистъра за бистрота на групите по ползи на Европейски Съюз, да вземем за пример, и евродепутатите не би трябвало да рапортуват тези контакти.
„ Европейски Съюз би трябвало неотложно да усъвършенства това “, сподели Фройнд.

Между другото, неправителствената организация на Панцери, Fight Impunity, не е включена в регистъра за бистрота. Това е явно нарушаване на съществуващите правила за основани в Европейски Съюз групи, които желаят да показват своите причини в Народното събрание. Съгласно най-новите насоки за регистъра за бистрота, от неправителствените организации се изисква да включват подробни детайлности за тяхното финансиране.

Арена, актуалният ръководител на подкомисията по правата на индивида, работи в тясно съдействие с Панцери и Fight Impunity. Тя предвижда, че ще излязат още разкрития.

„ Ако Катар прави по този начин, знам, че другите вършат тъкмо същото “, сподели Арена. „ И по тази причина би трябвало в действителност да предотвратим този тип дарба за въздействие ”.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР