Могиланската могила е полуразрушен насип във Враца, който дълги години

...
Могиланската могила е полуразрушен насип във Враца, който дълги години
Коментари Харесай

Могиланската могила - царска гробница?

Могиланската могила е порутен насип във Враца, който дълги години е стърчал в двора на една къща съвсем в центъра на остарялата част на града. За незапознатите той бил просто насип или рид, само че археолозите знаели, че там има надгробна могила и през 1965-66 година са извършени археологически изследвания.

Били открити 3 гробници. Едната била ограбена още в древността, а другите две относително непокътнати. Най-интересни са находките в гроб №2. В него са открити каляска с 2 коня впрегнати в нея, ритуално убити по време на погребението. Отделно зад колесницата е открит още един скелет на кон за който се допуска, че е спомагателен кон за лидера на колесницата. Около останките на коня са открити посребрена юзда и сребърни приложения, елементи от украсата на конската сбруя. До коня археолозите откриват останките на млада жена без декорации и се допуска, че това е някоя от прислужниците, ритуално умъртвена дружно с господаря си по време на церемониите.

 Могиланската могила - царска гробница?

В западната част археолозите откриват скъпа находка. Намерен е скелет на младо момиче с растеж към 145-150 см. Главата на момичето била украсена от златен венец, наподобяващ лаврови клончета. Той тежал 205 година чисто злато. Златният венец се допълвал и от солидни златни обеци, изтънчено украсени в долната част с фигурки на сфинксове и растителни орнаменти. Открити са и още 47 златни приложения върху и към главата, допуска се, че приложенията са били закрепени към покривало с което е била покрита главата на момичето, само че булото не се е запазило. В лявата и ръка е сложено огледало. До нея били открити останките на мъж, боец, дружно с въоръжението му.

Открити са сребърна кнемида (наколенник носен от ездача в борба за предотвратяване на долната част на крака) с доста богата декорация тук-там и позлатена, 88 върха за копие, меч и бронзов шлем. Гробният инвентар се добавя от четири сребърни фиали, сребърна каничка, ритонизирана амфора, 50 глинени фигурки и други находки.

В третия гроб, отчасти ограбен в древността били открити скелети на мъж и жена със златни и сребърни канички, златни скъпоценности, предмети от глина, стрели със заострени стоманени върхове. Златната кана показва две галопиращи колесници теглени от по четири коня и ръководени от човек в броня.

Богатите находки в Могиланската могила затвърждават мнението на археолозите и историците, че става въпрос за царска гробница обвързвана с династията управлявала през IV в. пр.Хр. Трибалите, които обитавали земите на настоящия Врачански край.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР