Модулът на „Чан'ъ-5“, който кацна на Луната, завърши вземането на

...
Модулът на „Чан'ъ-5“, който кацна на Луната, завърши вземането на
Коментари Харесай

„Чан'ъ-5“ излетя от Луната след като взе проби

Модулът на „ Чан'ъ-5 “, който кацна на Луната, приключи вземането на проби от повърхността ѝ, те бяха запечатани в специфичен резервоар, след което апаратът излетя, с цел да се скачи с орбиталната част на сондата и се върне на Земята, оповестиха от Китайската национална галактическа администрация.

На 24 ноември „ Чан'ъ-5 “ излетя за Луната, а на 1 декември модулът ѝ за прилуняване кацна в региона на връх Рюмкер в така наречен Океан на бурите (Oceanus Procellarum) на близката страна на земния сателит. След като прекара към 19 часа на Луната, вземането на проби завърши в 22:00 ч. в сряда (пекинско време) и те бяха сложени в резервоар навътре в модула.

Апаратът устоя на температура от над 100 градуса по Целзий и взе проби по два метода – посредством продупчване на дупка в мантията на Луната и от повърхността ѝ с помощна на роботизирана ръка. Пробите са от разнообразни места и бяха запечатани вътре във вакуумен резервоар, с цел да се подсигурява, че няма да се повлияят от външната среда по време на преместването им до Земята.

Мисията на „ Чан'ъ-5 “ е най-трудната в историята на китайската космонавтика, както и първият опит след 1976 година да бъдат донесени на Земята лунни проби.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР