Модна къща Армани стартира иновативен проект за устойчивост, включващ отглеждането

...
Модна къща Армани стартира иновативен проект за устойчивост, включващ отглеждането
Коментари Харесай

Армани прави революция в устойчивата мода с памук от Пулия

Модна къща Армани започва новаторски план за резистентност, включващ развъждането на памук посредством регенеративни аграрни практики в южния район Пулия, оповестяват италианските медии.

Проектът се извършва в съдействие с работната група за мода на Инициативата за устойчиви пазари (председателствана от създателя на Yoox Федерико Маркети) и Алианса за кръгова биоикономика, учреден от краля на Англия Чарлз III, тогава към момента принц на Уелс.

Координацията ще се прави от Европейския институт по горите дружно със Съвета за проучвания в региона на селското стопанство и разбор на селскостопанската стопанска система (Crea) и Pretaterra.

Целта на пилотния план е да се създаде пробно памуково поле в сходство с регенеративната система на развъждане, след което този опит да послужи за използване на стабилно произвеждане на памук в цяла Италия.

Проектът ще употребява разнообразието на ландшафта, плодородието на почвата, икономията на вода и екосистемните услуги, свързани с биоразнообразието, като в същото време ще се създава памук с понижено влияние върху околната среда посредством потреблението на агролесовъдни системи.

The Armani Group announces the Apulia Regenerative Cotton Project, a new project in collaboration with the Sustainable Markets Initiative's Fashion Task Force and the Circular Bioeconomy Alliance(@circbioalliance), both founded by His Majesty King Charles III.

Coordinated by the… pic.twitter.com/pPFpp8J8j3
— Armani (@armani) June 5, 2023
" В модата всичко стартира от материала: моят дизайн идва от избора на материи ", съобщи самият притежател на едноименната фешън къща Джорджо Армани.

" Именно посредством експериментирането и потреблението на нетрадиционни материи, аз направих гражданска война в модата. Но текстилната промишленост е една от индустриалните действия с най-голямо влияние върху планетата: проблем, който не може да бъде подценяван.

Нашият ангажимент дружно с Инициативата за устойчиви пазари е да насърчаваме позитивната смяна: това е самоуверен и реформаторски план, който има особено значение за мен и моята компания.

Активното присъединяване в развиването на агролесовъдството за възобновяване на памука, освен това на италианска почва, е значима стъпка, която ще има и действително влияние върху локалните общности.

Регенеративната мода от химера, каквато беше, най-сетне стартира да придобива осезаеми характерности ", добавя един от най-успешните международни дизайнери.

Мекият климат на слънчевия район Пулия основава идеална среда за развъждане на огромно многообразие от аграрни култури, а този план оказва помощ за възобновяване на дългогодишната традиция за развъждане на памук, която датира от 12 век, допълват италианските медии.

След първичното засаждане на памук на един хектар земя, което стартира през май предходната година, от 2024 година развъждането последователно ще се разшири до обща земеделска повърхност от пет хектара.

В рамките на пет години този аграрни обект ще бъде измежду първите полеви опити в Европа за тестване на агролесовъдство за памук с различни дървесни типове и регенеративни практики.

Редовни научни отчети ще правят оценка свойствата на отглеждания памук, както и ще ревизират въздействието върху околната среда и равнищата на произвеждане на съответните площи.

През април друга известна марка за облекло – Ovs, пусна на пазара първата тениска, направена от памук, отглеждан в покрайнините на Палермо, вследствие на план, стартирал през 2022 година в съдействие с Cotone Organico di Sicilia, който възвърне локалните техники за развъждане, изоставени от повече от 50 години.

Целта на марката, който ще финансира и докторантура в Университета в Катания, отдадена на италианския памук, е да създаде над 100 тона през 2023 година, добавя медиите.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР