Модернизацията на българската армия и в частност на сухопътните войски

...
Модернизацията на българската армия и в частност на сухопътните войски
Коментари Харесай

Преговорите със САЩ за бойни машини Stryker започват до дни

Модернизацията на българската войска и в частност на сухопътните войски наподобява най-сетне потегля на високи обороти. След като в петък късно вечерта държавният департамент на Съединени американски щати разгласи одобряването на възможен износ на 183 бронирани бойни машини Stryker за България на стойност до 1.5 милиарда $, през днешния ден стана ясно, че още тази седмица американска делегация ще дойде в България, с цел да организира договаряния за бързо подписване на междудържавен контракт по въпроса.

Очаква се визитата щатските отбранителни специалисти да се състои на 7 и 8 септември, след което да има повече изясненост за окончателните параметри на възможната договорка. Защото това, което разгласява на уеб страницата си американската Агенция за съдействие в региона на защитата и сигурността (DSCA), в действителност е проектът най-много и допустимо най-високата цена, която може да бъде достигната. Това е общоприета процедура от страна на Съединени американски щати при оръжеен износ, с цел да не се постанова наново прекосяване възможната договорка през всички бюрократични стъпки и неколкомесечно закъснение, в случай че държавата-купувач реши да поръча по-големи количества. От цената за България евентуално ще бъдат приспаднати средствата, отпуснати под формата на военна помощ по линия на програмата Foreign Military Financing (FMF), a също по този начин най-вероятно и цената на 100-те жандармерийски БТР-а, които страната ни се готви да даде на Украйна.

За възможното пазаруване на американски бойни машини Stryker посредством директно междудържавно договаряне се заприказва още по времето на предходния длъжностен боен министър Димитър Стоянов. Той удостовери съществуването на сходна оферта от страна на Вашингтон и, без да влиза в детайлности, дефинира параметрите и като " много примамливи ". Решешението на военния министър тогава беше да стартира два паралелни процеса за вероятно придобиване на бойни машини за пехотата - събиране на необвързващи предложения от водещите военни компании от една страна и меджудържавни договаряния със Съединени американски щати, от друга. След събирането на предложенията от компаниите обаче в последна сметка е било преценено, че сходен метод сега не е сполучлив и е било продължено единствено с директното договаряне.

Настоящият боен министър Тодор Тагарев също удостовери, че е заварил на бюрото си два разновидността за продължение на плана за рационализация на сухопътните войски, от които ще би трябвало да избира. Той обаче акцентира, че в случай че още веднъж се избере опцията за спортна процедура сред компании, контракт до края на годината надали ще може да бъде подписан.
Реклама Скъпи ли ще са в действителност?
Първото нещо, което прави усещане в анонса на американската Агенция за съдействие в региона на защитата и сигурността, несъмнено, е цената на възможната договорка за Stryker-ите. Обявените $1.5 милиарда или към 2.7 милиарда лева по сегашния обменен курс на $ фрапантно се разминават с бюджета от 1.5 милиарда лева, който българският парламент е дал своя вот за придобиването на 150 бронирани бойни машини за сухопътни войски.

От най-малко три години обаче е ясно, че този бюджет серизно се разминава с действителността и ще би трябвало да бъде поправен в посока нагоре. Параметрите на възможната договорка за финален път са пренаписвани преди към 5 години, а неписаното предписание в отбранителния бизнес е, че цените на оръжейните системи се подвигат с най-малко 5% годишно т.е. най-малко с ¼ за миналия интервал. И то преди идването на ковид-кризата и експлоадирането на войната в Украйна, която изстреля в космоса търсенето на бойна техника.

Ултимативният конфликт на плана за пехотата с действителността беше при започване на 2021 година, когато станаха ясни офертите на двете фирми-финалисти в предходния опит за спортна процедура. Още тогава, т.е. преди към 3 години, предложенията и на преобладаващо американската GDELS, и на финладската Patria прескочиха психическата граница от 2 милиарда лева

Също по този начин би трябвало да се означи, че актуалната оферта от американска страна включва не 150, а 183 единици бойна техника, което е, жестоко казано, 20% повече машини. Освен това става дума за цялото съоръжение, належащо за обезпечаването на една цялостна тежка механизирана бригада, в това число 90 тежковъоръжени машини Stryker Dragoon, спомагателна модулна бронировка (включително противоминна), верижни евакуационни машини, както и 33 съвременни командно-щабни машини, които в действително време ще обезпечават връзки и надзор на бойните дейности на равнище бригада. Така страната ни най-сетне би могла да извърши уговорката си да обезпечи една изцяло оперативно съвместима " натовска " бригада за потребностите на съюзническите Сили за отговор (NRF), а няма просто да купува " на парче " неголеми количества бойни машини, от които след това дълго да се пробва да сглоби боеспособно формирование.
Реклама Към какво ще се стремим?
При всички положения основен миг при идните договаряния ще бъде окончателната цена, която ще бъде реализирана при договарянията.

По неофициална информация на " Капитал " при първичните диалози с представители на Съединени американски щати е ставало дума не за $1.5 милиарда, а за към $1.1 милиарда, които България в последна сметка да заплати на финала. Ако сходна цена фактически бъде спазарена, това ще е съществено достижение, изключително в случай че става дума за 183 новопроизведени машини. Също по този начин, по непотвърдена информация, американската страна е обещавала доставка на всички Stryker-и в границите на 24 месеца, което би било невиждано на фона на лавинообразно възходящото търсене на оръжейни платформи след началото на съветската инвазия в Украйна.

Настоящите най-общи параметри на американската оферта за бойни машини Stryker косвено е и самобитна присъда във връзка с българската отбранителна политика през последното десетилетие, образно илюстрирайки нейната некомпетентност. Заради отлаганата с години рационализация на сухопътните войски сега българските данъкоплатци ще бъдат принудени да платят почти двойна цена, с цел да имат оперативно съвместима и боеспособна натовска войска.

Показателно е да вземем за пример по какъв начин още през 2017 година прилежаща Румъния съумя да контракти придобиването на цели 227 колесни бойни машини от вида Piranha 5 в договорка на стойност към 900 млн. евро. или 1.8 милиарда лева Грубо казано, Piranha 5 е идващото потомство на Stryker, само че създадено от швейцарския филиал на щатската General Dynamics. За миналите шест години Букурещ към този момент е минал на последващо равнище и към този момент създава машините в взаимното румънско-швейцарско военно дружество Uzina Mecanică București (UMB). Така втората партида от още 150 бройки Piranha 5 за румънската войска ще костват към 620 млн. евро - цена, за която българското министерство на защитата сега може единствено да мечтае.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР