Мобилизацията в Русия, струпването на още войски, на още техника,

...
Мобилизацията в Русия, струпването на още войски, на още техника,
Коментари Харесай

Шаламанов: Решението на Запада е изключително важно за хода на войната

Мобилизацията в Русия, скупчването на още войски, на още техника, въпреки и остаряла, активирането на „ Вагнер “, включването на пандизчии, събирането на хора от цялата Руска федерация, демонстрира че съотношението няма да разреши на Украйна без качествено въоръжение да извърши пробив в Южна Украйна, да излезе на Азовско море и да стартира изтласкването на съветската формация. Решението на Запада е извънредно значимо, тъй като изпращането на модерна техника значи, че дружно с танковете би трябвало да има хеликоптери, самолети, артилерия, системи за разузнаване и опознаване, системи за ръководство, тъй като единствено тогава тази техника е ефикасна. И когато има подобен ангажимент със модерно въоръжение значи, че няма да бъде позволено то да стане притежание на съветските сили. Това е доста сериозен ангажимент, същински първокласен скок в поддръжката, която оказваме на Украйна. Това сподели някогашният министър на защитата доцент доктор Велизар Шаламанов пред Нова нюз.

Той съобщи, че когато една страна пази своята територия, тя може да реализира доста високи равнища на готовност. По негови думи фактът, че в Украйна се борят и мъже и дами е необикновен образец за мотивация и обединяване на хората.

„ Ако страни като България бяха дали по-рано повече танкове, противовъздушни системи, самолети, бронирани машини, може би нямаше да има потребност от такава ескалация със модерно въоръжение от НАТО. Забавената помощ, в това число от страни като нашата, води до единствения излаз на Украйна да бъде предоставено високотехнологично въоръжение за решение на казуса с изтласкване на съветските сили от Украйна “, уточни той.

Шаламанов счита, че когато Русия е под ембарго тя няма по какъв начин да направи софтуерно обновяване в хода на войната. Той е на мнение, че тя ще разчита на активизиране на повече хора, на остаряла техника, само че ще се задействат и хибридните интервенции в тила на неприятелските страни, в това число в България. „ Можем да чакаме провокации като хакерски атаки, хибридни интервенции за похищение на вниманието и други “, добави той.

Бившият министър на защитата показа позиция, че върху Русия ще окаже въздействие и държанието на Китай. По негови думи не е инцидентно и визитата на държавния секретар на Съединени американски щати в Китай. „ Вероятно ще се търси подпомагане от там за края на войната “, добави той.

Шаламанов съобщи, че на практика Русия няма съдружници. „ Китай е много въздържан и евентуално ще бъде още по-сдържан, тъй като Русия може да провокира вълна от наказания върху всички страни, които имат отношение към експанзията на Русия. Китай не желае да изпадне в обстановка на наказания от Запада “, посочи той.

Шаламанов счита, че с натрупването на задоволително количество модерно въоръжение и техника ще се сътвори удобна конюнктура за уверено контранастъпление, което да разсече групировката в Южна Украйна и да стартира пречистване на украинската територия. Той разясни, че Украйна би трябвало да подсигурява, че Киев е непокътнат при възможна офанзива от Беларус.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР