Мнозинството в правната комисия отхвърли съществуването на изборен район в

...
Мнозинството в правната комисия отхвърли съществуването на изборен район в
Коментари Харесай

Отпадна изборният район Чужбина, вотът зад граница отново със 100 заявления

Мнозинството в правната комисия отхвърли съществуването на избирателен регион в чужбина и върна остарялата норма секции зад граница да се откриват единствено при съществуване на 100 заявки.
Провали се опитът на " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " Български напредък " и " Възраждане " да провалят кворума на правната комисия, която дискутира през вчерашния ден измененията в ИК, с които се връща хартиената бюлетина. В началото на съвещанието участваха единствено 11 членове на комисията. Депутатите от четирите обединения бяха пред залата, само че влязоха в нея чак откакто закъснялата Рая Назарян от ГЕРБ обезпечи нужния брой депутати.
Веднага по-късно някогашният правосъден министър Надежда Йорданова от Демократична България изиска разглеждането на измененията да бъде отсрочено, защото последните оферти са постъпили преди по-малко от 24 часа. По думите й по този начин е допустимо да се сътвори безреден нов закон. Предложението на Йорданова беше подкрепено и от " Възраждане ". Бившият ръководител на правната комисия в 47-то Народно събрание Милен Матеев от Политическа партия изиска основаване на работна група, която да се занимава с измененията в изборния закон.
В последна сметка болшинството на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия надделя и точката нито бе отсрочена, нито пък бе основана работна група.
Председателят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ съобщи, че всички постъпили оферти са отвън обсега на закона и не би следвало да бъдат допускани за разглеждане. Все отново той предложи текстовете да бъдат позволени и предлагането му бе признато. Така депутатите започнаха работата по новия избирателен закон и връщането на хартиената бюлетина.
Чолаков съобщи, че би трябвало да се изготвят нови правила за гласоподаване и провеждането на избори, само че мненията са доста разнообразни и няма по какъв начин това да се случи в идващите 2 години.
До публицистичното привършване на броя комисията продължаваше да работи.

 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР