Множество големи компании присъстват в Expo City в покрайнините на

...
Множество големи компании присъстват в Expo City в покрайнините на
Коментари Харесай

Превръща ли се COP в търговско изложение

Множество огромни компании участват в Expo City в покрайнините на Дубай за най-голямата среща на върха на Организация на обединените нации за климата в света. Участието на видни банкови и енергийни шефове се усили, като повода за това е, че дневният ред на COP28 беше уголемен за опазване на здравето, храна, вода и природа. Главният изпълнителен шеф на Reckitt Крис Лихт съобщи, че е " удовлетворен ", че здравето най-сетне е получило публично място в дневния ред. Reckitt стана известна на COP26 в Глазгоу, където достави своя дезинфектант Dettol на уредниците в разгара на пандемията.

" Като си сътрудничим, с цел да разберем по какъв начин климатът въздейства върху здравето и по какъв начин опазването на здравето въздейства върху климата, можем да намерим решения и на двата казуса ", сподели той за събитието, което притегли и фармацевтични компании като AstraZeneca.

От нефтената и газовата промишленост измежду гостите в ОАЕ са основният изпълнителен шеф на Oxy Вики Холуб, ръководителят на ENI Клаудио Дескалзи и Маркус Креббер от немската енергийна група RWE. Но по-широката гама от корпоративни присъстващи тази година включва основния изпълнителен шеф на EY Кармине ди Сибио, президента на Microsoft Брад Смит, шефа на Lloyd`s of London Джон Нийл и заместител изпълнителния шеф на Volvo Хавиер Варела. " Бизнесът играе значима роля както в намирането, по този начин и в използването на решенията за изменението на климата ", сподели Варела, представен от Financial Times.
Реклама
Сериозно наличие се следи и от шефове на енергийните компании. Те бяха част от диалозите за прекосяване от понижаване на излъчванията на въглища и метан, като в тях присъединяване взеха ръководителят на френската група Engie Жан-Пиер Кламадийо и основният изпълнителен шеф Катрин Макгрегър, както и Ребека Куява от NextEra.
Сделки зад кулисите
Боби Банерджи, професор по мениджмънт в Bayes Business School към City University в Лондон, сподели пред FT, че петролните и газовите компании участват на COP конференциите от години, макар че са били настрана от дневния ред. " Но в този момент стана доста по-плавно ", сподели той, оприличавайки го на " комерсиално ревю ". В доста случаи, изяснява той, " същинските неща " се случват надалеч от формалните договаряния за климата на COP, като бизнесът се среща между тях или с публични лица от страни или щати.

" Това, което в действителност се случва, са подмолните покупко-продажби ", споделя той. " Те имат тези странични събития. Това е мястото, където ще намерите петролните компании да приказват за [технологии като] хващане и предпазване на въглероден диоксид ", добави Банерджи.

Реклама
Кохортата от високопоставени банкери на срещата също набъбна, защото финансирането на планове, свързани с климата, стават все по-търсено. Стивън ван Райсуик, основен изпълнителен шеф на ING, който също е в Дубай, сподели пред изданието, че нидерландската банка има предпочитание да взе участие във финансирането на енергийния преход. " [COP] постоянно е мястото, където се събират всички съответни играчи, тъй че е добре да сме и там, да бъдем част от диалога, да чуем какво е развиването, какво мислят всички за него и да изясним какво можем да допринесем и това, което чакаме ", сподели той.

Притесненията по отношение на възходящата роля на промишлеността за изкопаеми горива на срещата на върха се ускориха тази година, защото страната хазаин - Обединените арабски емирства, е един от най-големите производители на петрол и газ в света. Президентът на COP28 Султан ал Джабер е и началник на Националната петролна компания на Абу Даби.

ОАЕ са свързани със покупко-продажби за към 200 милиарда $, най-вече в зелена сила, в навечерието на COP28, съгласно разбор на Financial Times. В началото на срещата на върха той разгласи капиталов климатичен инструмент на стойност 30 милиарда паунда, в който ще се включат мениджъри на активи като Brookfield и BlackRock. Конър Тески от Brookfield и Лари Финк от BlackRock бяха в Дубай.

COP конференциите се разраснаха през последните години, като записаните присъстващи са над 80 хиляди, без да се включва огромен спомагателен личен състав на мястото. Някои специалисти към този момент приканиха COP да бъде понижен, като се концентрира още веднъж върху договарянията за климата. Настоящият формат се е " потвърдил като неефикасен за справяне с предизвикването, против което сме изправени ", считат източници на FT.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР