Много скоро българите ще усетят по джоба си лъвски скок

...
Много скоро българите ще усетят по джоба си лъвски скок
Коментари Харесай

Памучните дрехи стават лукс, очакват скок в цените

Много скоро българите ще усетят по джоба си лъвски скок в цените на облеклата. Причината е внезапното повишаване на суровините, които се употребяват в текстилната промишленост. От средата на предходната година с над 25% е нарастването на памука, където цените на интернационалния пазар се диктуват от Китай като максимален производител. Същевременно повишаването на петрола се отразява на полиестера и на други деривати. От края на май - началото на юни няма снабдител, който да не ни е уведомил, че ще си усилва цената, предупреди председателят на Българската асоциация на производителите и експортьорите на облекло и текстил (БАПИОТ) Радина Банкова. Тя призна също, че сред 5 и 10 % от компаниите в сектора у нас са прекратили активността си, тъй като потреблението внезапно се е свило.

Скокът на цените на памука, смесен с растежа на транспортните услуги поради пандемията и инфлацията, която оскъпи разноските на производителите, докара до двойно повишаване на облеклото от памук. Все по-рядко и на все по-високи цени отсега нататък ще си купуваме памучни облекла, предвижда Банкова. От друга страна, поради " Зелената договорка " в производството от ден на ден ще се употребяват рециклирани тъкани от естествени материали, които ще бъдат сертифицирани по специфични стандарти.

Това обаче ще изисква обилни вложения от производителите - в нововъведения, технологии и образование на фрагменти, което също ще се отрази на крайните цени на облеклата, написа Марица.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР