Много семейства не разполагат със сушилня, или живеят на оживени

...
Много семейства не разполагат със сушилня, или живеят на оживени
Коментари Харесай

Сушенето на дрехи вътре може да доведе до здравословни проблеми

Много фамилии не разполагат със сушилня, или живеят на оживени улици и булеварди, което е причина да не простират облеклата си на терасата. Други даже нямат такава и това още веднъж постанова да простират облеклата си в затворено помещение. Сушенето на прането вътре обаче може да бъде доста нездравословно за здравето ни, настояват специалистите.

Учените са безапелационни, че сушенето на мокри облекла в затворено помещение може да докара до редица здравословни проблеми и оказва отрицателно влияние върху положението на хора с астма, сезонни алергии и други болести.

Причината се крие във високата централизация на прахови акари, плесен и мухъл във въздуха. Също по този начин пространствата, в които стои прането не се проветряват задоволително, а това основава причина за възпроизвеждане на микроорганизми. Ето няколко аргументи, заради които не би трябвало да сушите прането си в затворено помещение:

Дишане на химикали

Когато перем облеклата си, с изключение на препарат за пране, слагаме и омекотител за тъкани. При изсъхването на облеклата, във въздуха остават част от тези химикали, които се дишат от хората в помещението. Те също могат да доведат до здравни проблеми и да обиден организма като канцерогени.

Гъбична зараза

Влажното пране разрешава размножаването на спорите, които провокират болестта аспергилоза. Тази гъбична зараза визира дихателната системата, а признаците са свързани със зной, кашлица и настинка. Особено нездравословно е за хората с астма, защото могат да получат обостряне на признаците.

Влажност

Според учените влажните облекла съдържат към 2 литра вода, която се изпарява в пространствата. Влажността на въздуха се усилва с към 30%, а това може да усили риска от развиване на токсични гъбички. Влажната среда подтиква растежа на гъбички, които отделят спори. Както към този момент споменахме, те са повода за алергичните реакции при хората.

Алергии

Сушенето на прането в затворено помещение може да докара до поява на плесен. Той е причина за поява на редица алергии, които в дълготраен проект може провокират съществени здравословни проблеми. Първоначално реакциите на организма нормално са хрема, кашлица, кихане, обрив, само че могат да прерастнат в редовно главоболие, отмалялост, астма. Ако имате сходни признаци, които не изчезват, е хубаво да се консултирате с доктор.

Учените поучават в случай че имате тераса или сушилня, да ги употребявате наложително. Ако няма различен метод, с изключение на да сушите изпраните облекла вътре, да оставяте сушилката с мокри облекла в помещение, което се употребява по-рядко. Хубаво е да го проветрявате постоянно, само че никога не оставяйте мокри облекла в стаята, в която спите или се храните, съобщи dir.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР