Много инвеститори очакваха от Федералния резерв да даде знак дали

...
Много инвеститори очакваха от Федералния резерв да даде знак дали
Коментари Харесай

Спад в доходността на облигациите и ръст на акциите след паузата на Фед

Много вложители чакаха от Федералния запас да даде знак дали необикновеното повишаване на доходността на държавните облигации тази есен ще помогне да се постави завършек на битката с инфлацията в Съединени американски щати. Посланието на централната банка: може би.

В играта на дърпане на въже сред нискорисковия държавен дълг и по-високорисковите акции, това беше задоволителен сигнал за повишаване на главните борсови показатели в сряда, които ден по-рано записаха трети следващ месечен спад.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,7%, или 222 пункта, софтуерният Nasdaq Composite добави 1,6%, а S&P 500 се увеличи с 1,1%, воден от секторите на осведомителните технологии и информационните услуги, обобщава The Wall Street Journal

Референтната рентабилност на 10-годишните облигации стартира да понижава, откакто Министерството на финансите съобщи, че ще усили размера на търговете за дълготраен дълг на Съединени американски щати през идващите месеци с по-малко от предстоящото от Уолстрийт.

Някои вложители считат, че издаването на по-краткосрочен дълг пък би облекчило натиска за повишение на по-дългосрочната рентабилност. Това от своя страна може да увеличи акциите, които бяха наранени от повишението на доходността, отбелязва WSJ.

Доходността на съкровищните облигации спадна в допълнение по-късно по време на комерсиалната сесия, като тази на 10-годишните бонове се откри на 4,790%, откакто Фед още веднъж задържа лихвените проценти сегашните им 22-годишни върхове.

Председателят на Фед Джером Пауъл сподели на конференция след решението, че скорошният скок в доходността на облигациите покачва разноските по заеми по способи, които биха могли да облекчат ценовия напън и да забавят стабилната стопанска система на Съединени американски щати. Това може да повлияе на паричната политика на централната банка отсега нататък.

„ Финансовите условия се стегнаха и можете да видите това в ставките, които потребителите, семействата и фирмите заплащат в този момент – с времето това ще има резултат “, сподели Пауъл без да прецизира за какъв интервал от време става въпрос.

В последна сметка спадът в доходността на облигациите в сряда отвори вратата за покачването на акциите на по този начин наречената „ Великолепна седморка “. Собственикът на Фейсбук Meta и производителят на чипове Nvidia поведоха растежите, напредвайки с по над 3,5%. Amazon.com регистрира растеж от 2,9%.

Големият победител измежду софтуерните акции, насочени към изкуствения разсъдък, беше Advanced Micro Devices. Акциите на компанията скочиха с 9,7%, откакто ръководителите ѝ предвидиха постоянни продажби на усъвършенствани AI чипове през идната година.

Въпреки че докладите за облагите за третото тримесечие на от ден на ден компании надвишават прогнозите на Уолстрийт, доста вложители се концентрират върху сигнали за това по какъв начин бизнесът се ориентира в несигурната икономическа вероятност на Съединени американски щати.

Kraft Heinz заяви, че няма да залита към отстъпки, макар че някои изтощени от инфлацията американци заобикалят по-високите разноски за хранителни артикули. Лошата вест за феновете на кетчупа остави добър усет в устата на вложителите: акциите на Kraft Heinz се повишиха с 2,4%.

Производителят на химикали и материали DuPont падна с 8,2%, откакто регистрира слаби продажби заради разочароващото търсене на потребителска електроника.

Докато вложителите проучват по какъв начин икономическото закъснение би се отразило на корпоративната възвръщаемост, търговците на петролния пазар по сходен метод вършат оценки какъв брой ще се проточат по-строгите финансови условия и по какъв начин това ще повлияе на търсенето на гориво. Референтният американски недопечен нефт падна през седем от последните девет сесии до 80,44 $ за барел, което натежава върху акциите на доста производители на нефт.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР