Много хора не осъзнават, че само с помощта на информацията

...
Много хора не осъзнават, че само с помощта на информацията
Коментари Харесай

Как да защитите личните си данни

 персонални данни

Много хора не осъзнават, че единствено благодарение на информацията от обществените мрежи може да откраднат персонални данни. Днес, когато нашите телефони и таблети са станали еквивалент на чантата, бележника и адресната книга на едно лице, би трябвало да помним какъв брой доста скъпа информация може да се окаже в нечии ръце, в случай че ни откраднат мобилното устройство.

Мошениците са умни и могат бързо да прегледат листата на телефоните, с цел да дефинират номерата, които в действителност не са телефонни номера: такива, които са ПИН-кодове или пък номер на дебитна карта. Те също по този начин се срещат със наличието на телефона, с цел да получат подсказки за имена, употребявани пароли и даже могат да изчислят банковите сметки и тези на кредитните карти – посредством данните на приложениятам съхраняващи се в смарт телефона ви.

Защитете себе си:

1. Редовно проверявайте доклада по вашите сметки и гледайте листата с заплащания, тъй като може да се натъкнете на такива, които не сте правили. Мошениците не всеки път нулират сметката на профила, до който са се докопали, едновременно. Понякога измъкват дребни суми, тъй че да не ги забележите измежду другите нормални разноски.

2. Минавайте през шредер за хартия или накъсвайте на дребни късчета ненужната персонална преписка и сметките преди да ги хвърлите в коша.

3. Дръжте ПИН-кода си в сигурност и се убедете, че е по-сложен от елементарното 0000 или 1234. Не използвайте годината си на раждане за ПИН-код. Не носете листче с кода в портфейла си и не го изписвайте върху картата. Никога при никакви условия не го давайте на различен.

4. Проверявайте банковите си извлечения и тегления от дебитната карта, с цел да се уверите, че там са отразени единствено ваши разноски, а не прехвърляния към незнайна сметка.

5. Бъдете деликатни по отношение на това какво носите в чантата или портфейла. Постъпленията по кредитната карта, работната заплата, шофьорската брошура, банковите извлечения, сметките за комуналните услуги – всичко това дава доста информация за вас и може да бъде просто фантазия за измамника.

6. Ако употребявате онлайн банкиране, постоянно излизайте от уебсайтовете с бутона „ излез “, а не затваряйте просто прозореца.

7. Никога не съхранявайте своя ПИН-код в смарт телефона, таблета или друго портативно устройство и се уверете, че тези устройства сами по себе си са предпазени с Пин-код.

8. Изтрийте всичката информация от остарелия си телефон преди да го продадете или подарите на някого.

9. Ако изхвърляте остарял компютър или друго електронно устройство, което съхранява данните, се уверете, че преди този момент, че сте отстранили информацията от твърдия диск.

10. Уверете се, че компютърът ви е предпазен от вируси. В идеалния случай, антивирусната би трябвало да се обновява на всеки час и има включена защитна стена.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР