Много години вече учени и астрономи търсят деветата планета в

...
Много години вече учени и астрономи търсят деветата планета в
Коментари Харесай

Има ли черна дупка в Слънчевата система?

Много години към този момент учени и астрономи търсят деветата планета в Слънчевата система. Данните за съществуването ѝ са обещаващи - орбитите на по-далечните от Слънцето планетоиди, метеорити и комети са изкривени, а повода за това е гравитационното въздействие на доста по-масивен обект. Според анализите деветата планета би трябвало да е няколко по-голяма от Земята, само че до в този момент тя не е открита.

Все повече учени са на мнение, че повода за това е, че вместо Планета Х, в края на Слънчевата система "дебне " черна дупка с размера на зърно.

Екип от Харвардския университет в партньорство с Инициативата "Черна дупка " се е заел със задачата да потвърди, че авторитетният обект, намиращ се на ръба на нашата система, в действителност е черна дупка, а не планета.

Изследователите възнамеряват да търсят тази по този начин наречена "първична " черна дупка, употребявайки данни от задачата LSST. Според екипа е допустимо да се открие информация, показваща взаимоотношение сред дребната черна дупка и преминаващи към нея дребни обекти.

"Малките замръзнали обекти, които се доближават до черната дупка, ще се стопят вследствие на нагряване от фоновото струпване на газ от междузвездната среда върху черната дупка ", споделя в изказване Амир Сирай от Харвард.

"Можем да открием радиацията, предавана от обектите, които са в развой на хващане от черната дупка ", добавя ученият.

Уловката тук е, че задачата LSST към момента не е почнала. Учените считат, че изследването ще може да забележи сходни дребни прояви на радиация, само че екипът няма по какъв начин да е сигурен, до момента в който обсерваторията "Вера Рубин " в Чили не стартира да сканира небето два пъти седмично, както е планувано сега. Ако съществува, самата черна дупка би била необикновено завладяващ обект за бъдещо изследване.

Обсерваторията "Вера Рубин " в Чили ще проработи през 2022 година, като тя ще се трансформира в един от най-способните телескопи създавани в миналото от човечеството.

Черната дупка с маса сред пет и 10 пъти по-голяма от нашата лична планета би била с размери сред зърно и портокал. Според някои учени в галактиката ни може да съществуват голям брой сходни дребни черни дупки.

В екипа на учените от Харвард се е присъединил и лекар Ави Льоб. Той закупи известност с изказванието си, че има опция междузвездната комета Оумуамуа да е извънземна сонда. Льоб е ръководител на катедрата по астрономия на Харвард и един от най-известните последователи на теорията за съществуването на други извънземни цивилизации в нашата вселена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР