На най-големия пазар за зеленчуци и плодове в Бургас в

...
На най-големия пазар за зеленчуци и плодове в Бургас в
Коментари Харесай

5 лева килото: Български пазар смъкна шоково цените на черешите

На най-големия пазар за зеленчуци и плодове в Бургас в четвъртък бяха видяни сензационно ниски цени на черешите, каквито в никакъв случай до момента не са били следени, написа Флагман бг.

Само преди седмица, на същия този пазар „ Краснодар “ – по Великден, ранният пролетен плод можеше да се види тук там на сергия против 20 – 25 лева килото.

Очевидно бе, че стоката не беше българска. Явлението от през днешния ден няма аналог. Три сорта, освен това български, могат да се закупят на цена от 5 до 8 лева за кг.

Цената зависи от размера.

Търговците ги разделят на дребни, междинни, огромни, без значение от сорта. Няма череши, които да са по-скъпи от 8 лева за кг.

През предходната година, за същия интервал от май месец, черешите вървяха от 10 до 15 лева за кг.

Никой от търговците не се нае да проучва каква е повода за „ наводнението “ от череши много преди 24 май, което е и причина за внезапния спад на цените.

Най-приемливо е обяснението, че цъфтежът стартира прекомерно рано, още преди 1 март, а по-късно средноденонощните температури се задържаха извънредно високи, нямаше никакво захлаждане и заплаха от разваляне на образувалия се рано плод.

Това е единствената и най-логична причина за бързото зреене като резултат от настъпващите съществени климатични промени по нашите географски ширини.

Сортът краставици „ Гергана “ държи същата рекордна цена от 4 до 5 лева за кг

Цената на ягодите по отношение на предходната седмица е спаднала от 9 на 6 лева за кг
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР