Много е вероятно е да се окаже, че собственикът на

...
Много е вероятно е да се окаже, че собственикът на
Коментари Харесай

Заради пилотска грешка ли падна самолетът на Пенчев?

Много е евентуално е да се окаже, че притежателят на " Уолтопия “ Ивайло Пенчев, чийто аероплан падна през вчерашния ден, не е спазил ограниченията за сигурност и това ще докара до лишаване на свидетелството за ръководство на самолети. Това твърди Нова тв като се базира на осведомени с хода на инспекцията за аргументите, довели до злополуката.

За евентуална виновност на Пенчев стана ясно и от коментара на някогашния основен контрольор за сигурността на полетите към Министерство на превоза Ангел Борисов.

" Самолетът е аварирал поради сериозен гръбен вятър. Тези самолети са извънредно чувствителни към метеорологични условия. Пенчев е позволил взаимни отстъпки, умерено е можел да иде от другата страна на пистата. И най-хубавите водачи бързат и подценяват изискванията ", съобщи Борисов.

Причината за злополуката ще бъде оповестена, откакто се прегледат документите на водача и редовността на самолета. Двете версии обаче са неточност на водача или техническа нередовност, написа " Марица ".

" Пенчев не е летял от зимата, надлежно нито водачът, нито самолетът са били във въздуха. Има подозрение за загуба на тренинг ", допусна Борисов.

 Той изясни, че защото Пенчев е и притежател, и водач, той е задължен самичък да си направи техническите прегледи преди този момент. Отговорността за техническата и летателна редовност на самолета е на предприемача, безапелационен е специалистът. 

Според него 50-годишният предприемач не е предал и правилно какво се е случило при случая.

" Първичната информация, която се подава от водача към " Пирогов ", не подхожда със действителната конюнктура на пистата. Той оповестява към кулата, че има проблеми с мотора. След което самолетът потегля надолу и се удря в дървета. Това не е по този начин, той прелита оградата и действително пада на пистата. Тук има налице загуба наизуст, както и голям брой пострадвания ", изясни Борисов.

Други специалисти към този момент обявиха, че действително самолетът на притежателя на " Уолтопия " не е паднал от високо, а от към 5 метра височина и се е блъснал в лявото полукрило.

Капитан Янко Стоименов – старши водач и шеф на компанията, която стопанисва летището в Лесново, разяснява пред bTV, че досега може да се заключи, че една от аргументите може да е проблем със силовата установка на самолета или мотора.

„ Този вид мотор има доста положително име в промишлеността и 80% от леките самолети са снабдени с тъкмо този вид („ Ротекс “). Ако човек стартира да чете деликатно изявления на специалисти, които са в областта на поддръжката – ще стане ясно, че тази силова установка е извънредно капризна и изисква доста положителни знания и акуратност при обслужване “, добави той.

Пилотът изясни, че се съмнява Пенчев да в направил компромис с обслужването на самолета и допусна, че реакцията му е била съответна.

  " Бих желал да го поздравя за това, което е направил. Той не е водач с огромен опит, само че времето, което е прекарал във въздуха, е от порядъка на 4 минути и с този не огромен опит е взел решение по какъв начин да постъпи. С взимането на това решение, той е изключил риска да пострадат и други хора. Търсил е да реализира оптималното от позиция на сигурност при приземяването “, сподели още Стоименов.

След злополуката в събота Пенчев беше откаран в " Пирогов " с голям брой контузии. Той към момента е Неврохуриргията, където не престават да му  правят разнообразни проучвания и операции. Най-вероятно на следващия ден ще чу бъде направена интервенция. Бизнесменът продължава да е съответен и в положително здравословно положение, настояват от болничното заведение.

135 предприемача в България имат позволение и пилотират сходни дребни самолети като машината, с която е летял Пенчев.

Малките самолети са лесни за пилотиране, само че извънредно рискови, тъй като се въздействат доста от времето. За предходната година има минимум 6 случая с осем жертви у нас.

Преди малко повече от месец двама души починаха при случай с дребен аероплан край Оризари - 45-годишен водач и 18-годишен юноша, който се е обучавал. Най-вероятната причина за случая е щета в крилото. Според очевидци то се е отчупило, до момента в който машината е била във въздуха. Разследването продължава.

През април северозападно от връх Солунска глава на територията на Северна Македония при случай почина 4-членно българското семейство. Малкият частен аероплан „ Чесна ” се разруши близо до Скопие при неприятно време. В него пътували водачът, брачната половинка му и двете му дъщери.

През юни предходната година ултралека машина падна край Казанлък. Самолетът изгубил мощ и паднал от 10 метра височина върху дървета и шубраци. За шанс, водачът и детето му получиха единствено леки контузии.

Малък аероплан с двама души на борда се разруши в покрайнините на Шумен през август 2018 година. Пострадаха 62-годишен мъж и 27-годишният му наследник. За страдание, по-късно бащата умря.

Само два дни по-късно различен дребен аероплан се разруши при кацане на летище Балчик, а водачът почина.  При кацането машината се блъснала мощно в пистата, преобърнала се и се запалила.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР