Много често след обилното похапване на обяд изпитваме желание за

...
Много често след обилното похапване на обяд изпитваме желание за
Коментари Харесай

Защо е по-добре да НЕ спите следобед

Много постоянно след изобилното похапване на обяд изпитваме предпочитание за сън. Оказва се, че в случай че от време на време лягате незабавно след хранене, това може да докара до рискови болести, в това число и до рак.

Дори нашите бабите ни поучават да си легнем незабавно след вечеря. Но това е извънредно рисков табиет. 

Диетолозите считат желанието за сън след хранене за изцяло обикновено и го съпоставят с резултата на кислородния апетит.

След щедро хранене тялото желае да усвои храната допустимо най-скоро. За да се случи това, би трябвало да се усили притока на кръв към храносмилателните органи. В резултат на това до мозъка доближава по-малко кръв и човек изпитва предпочитание да легне.

Според лекарите, в случай че си позволите един път да подремнете следобяд, нищо неприятно няма да ви се случи. Но в случай че го практикувате постоянно, тогава рискувате да се сдобиете със съществени проблеми.

Хоризонталното състояние след хранене може да предизвика освен появяването на наднормено тегло, само че и отделянето на киселини от стомаха, които попада в хранопровода. Това може да докара до хронично заболяване - гастроезофагеална рефлуксна болест и обвързваните с нея затруднения: рефлуксен езофагит или инфектиране на лигавицата на долната част на хранопровода.

Затова се пробвайте да не се поддавате на зова на тялото и да останете на крайници допустимо по-дълго след хранене. 

Ако съумеете да отделите малко време за извършения преди закуска, това ще помогне на тялото ви за активиране на метаболитните процеси, заради което постъпващото „ гориво “ ще се усвои по-бързо.

Но в случай че въпреки всичко не можете да се откажете отследобедната сънливост, целесъобразно е да си легнете 1-2 часа след хранене, изключително в случай че сте преяли. За вечеря хапнете нещо леко, само че няколко часа преди лягане.

Какво може да размени следобедната сънливост?

Диетолозите считат, че късата разходка с умерено движение след хранене ще бъде доста по -добра от един час сън. Това ще помогне за активиране на храносмилателната система, което предизвиква бързото мелене на храната.

Така освен ще подобрите действието на органите си, само че и ще избегнете наддаване на тегло и проблемите със съня. Заменете следобедната сънливост с разчистване на дома или с измиване на чиниите - всяка активност ще бъде по-полезна за тялото ви, в сравнение с следобедния сън.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР