Млечните босове и търговските вериги трябва да бъдат разследвани за

...
Млечните босове и търговските вериги трябва да бъдат разследвани за
Коментари Харесай

Мафия! Млечните босове щавят народа в картел с хипермаркетите

Млечните босове и комерсиалните вериги би трябвало да бъдат разследвани за картел в цената на млякото и млечни артикули. За това упорства Асоциацията за отбрана на потребителите.

„ Комисията за защита на конкуренцията би трябвало да стартира инспекции и да откри дали има изкривявания на пазара, Министерството на земеделието и храните, Българската организация по сигурност на храните и Комисията за отбрана на потребителите също би трябвало да се задействат със своите контролни функционалности “, разяснява Пейо Майорски, ръководител на организацията.

АЗП аргументира настояването си с съответни данни, които демонстрират необясними аномалии в цените на суровото мляко и на  млечните артикули.

„ В доста елементи на България изкупната цена на суровото мляко е извънредно ниска – 50-60 ст. за литър, и животновъдите са на загуба.

Млекопреработвателите не престават да изкупуват продукцията на ниски цени, до момента в който в магазините прясното мляко продължава е скъпо – постоянно над 3 лв. за литър. Цената на киселото краве мляко е от 1.39 до 1.80 лева за кофичка от 400 грама. Кравето сирене се продава сред 15 и 20 лева за кг, а кашкавалът сред 24 и 30 лева за кг “, изясняват от АЗП.

Реклама

„ Това не е обикновено, тъй като горивата и електричеството поевтиняха през тази година спрямо 2022 година при започването на войната в Украйна.

Преработвателите и питателните вериги обаче не смъкнаха цените на прясното, киселото мляко и млечните артикули “ показва Пейо Майорски.

От Асоциацията за отбрана на потребителите цитират и изследване на Европейската комисия, огласено преди дни, съгласно което България е измежду страните в Европейски Съюз съюз с доста ниски изкупни цени на суровото мляко. През юни междинната цена у нас е била 41,15 евроцента за литър (около 80 ст.), което е седмата най-ниска стойност.

Като цяло междинната изкупна цена за суровото мляко в Европейски Съюз се е намалила с 2,5% през юни по отношение на май до 44,86 евроцента за литър, сочат данните на Европейска комисия. Съвсем разумно и цените на маслото, на обезмасленото и пълномасленото изсъхнало мляко в Европейски Съюз също са се намалили спрямо предходния месец. Най-силен е спадът при обезмасленото изсъхнало мляко – със 7% до 2,27 евро за кг. Пълномасленото изсъхнало мляко е поевтиняло с 3,1% до 3,44 евро за кг, а маслото – с 2,6% до 4,53 евро за кг.

У нас обаче поевтиняване има единствено на някои вносни млечни артикули. Родното произвеждане даже демонстрира нови импулси за повишаване, което е изключително видно в цените на киселото мляко.

Очаквайте в Narod.bg кои са млечните босове зад далаверата на гърба на бедния българин

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР