Митинг-шествие под надслов Спасете Марица-изток организира на 13 октомври от

...
Митинг-шествие под надслов Спасете Марица-изток организира на 13 октомври от
Коментари Харесай

Синдикатите организират миньорски протест заради Марица Изток

Митинг-шествие под надпис " Спасете Марица-изток " провежда на 13 октомври от 13.00 часа в центъра на София предприемчив комитет " Марица-изток ". За това оповестиха в Стара Загора членовете на Инициативния комитет Наско Митев, водач на КНСБ в " Мини Марица-изток " ЕАД, сътрудника му от КТ " Подкрепа " Бисер Бинев и други синдикалисти, свързани с енергийния комплекс.

Освен миньори и енергетици към митинга ще се причислят и 2500 жители от четирите области - Стара Загора, Ямбол, Сливен и Хасково, за които е обезпечен превоз. Над 105 хиляди подписа са събрани в поддръжка на запазването на минно-енергийния комплекс единствено за месец, заяви Наско Митев от КНСБ. В тяхна поддръжка са признати заявления от общините Раднево, Нова Загора и Тополовград, както и персонална декларация от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Подписката ще бъде импортирана в служебния Министерски съвет. На митинга се чака да бъде призната и декларация.

Нашите съществени претенции са опазване активността на комплекса " Марица-изток " до 2040 година, период, съпоставим с Полша и Германия, посочи Бисер Бинев. По думите му, неверните решения през днешния ден ще костват доста скъпо на следващия ден, тъй като цената на тока я заплащат всички българи.

" И ние желаеме чист въздух, само че фамилиите ни остават гладни ", безапелационен бе експертът на КТ " Подкрепа ".

От инициативния комитет " Марица-изток " не са останали удовлетворени от присъединяване на заместник-председателя на Европейска комисия Франс Тимерманс в онлайн конференцията за " Зелената договорка " през предходната седмица в Стара Загора, тъй като не са получили нито един значителен отговор.

Самият Тимерманс нееднокранто е обяснявал, че е нужно България да предприеме съответни ограничения и да дефинира индикативна дата за затваряне на въглищните централи.

" Категоричната ни позиция е, че нищо в комплекса няма да става без нас, работещите в него ", заяви Наско Митев.

" Настояваме за удължение на работата на комплекс " Марица-изток " най-малко до 2040-та година, което ще е съизмеримо със страни с въгледобивна енергетика като Полша и Германия. Те експлоатират своите въглища от 200 години, ние едвам от 50, а желаят да затворим преди тях. Няма да стане! ", безапелационни бяха от Инициативния комитет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР