Мистерията около липсващите 1.9 млрд. евро в баланса на германската

...
Мистерията около липсващите 1.9 млрд. евро в баланса на германската
Коментари Харесай

Няма невинни в казуса Уайъркард

Мистерията към изчезналите 1.9 милиарда евро в салдото на немската финансовотехнологична компания "Уайъркард " продължава да се разплита. И да уличава от ден на ден видни играчи в съпричастност към абсурда.

Поредният забъркан в хитроумната машинация се оказва счетоводната компания "Кей Пи Ем Джи ", разкриват публицисти на "Файненшъл таймс ".

Да напомним, че точно тя бе привлечена в края на 2019-а като самостоятелен инспектор на сметките на "Уайъркард ", които в продължение на десетилетие са били проверявани и заверявани от различен член на "Голямата одиторска четворка " - "Ърнст и Янг ".

През пролетта на тази година точно

"Кей Пи Ем Джи " заключи, че съперникът й "Ърнст и Янг " е пропилял шанса си

да предотврати противозаконните действия в "Уайъркард ".

Сега обаче се оказва, че "Кей Пи Ем Джи " е била инспектор на съмнително сдружение, което проверяващите считат, че е употребявано за източване на средства от немската платформа за разплащания.

В специфичен одит на сметките на немската група "Уайъркард " преди колапса й през лятото на 2020-а "Кей Пи Ем Джи " подлага на критика "Ърнст и Янг ", че не е наблюдавал пълноценно обвиняванията за счетоводната машинация през 2016-а.

Сред доказателствата е и писмо на чиновник на "Ърнст и Янг ", в което се твърди, че висшият мениджмънт на "Уайъркард " има скрито дялове в регистриран на о-в Мавриций фонд, продал три индийски компании на немската група за 340 млн. евро. Това се случило няколко седмици откакто фондът ги купил против дребна част от упоменатата сума.

Шефовете на "Уайъркард " са упрекнати и в изкуствено надуване на оперативната облага от индийския бизнес на групата, осъществено в опит да усилят цената на придобиване на компаниите. Този метод, разрешава след това да обяснят неизгодната покупка с предстоящи големи доходи от бъдещата активност на компаниите.

"Кей Пи Ем Джи " открива също, че последвалите инспекции на изказванията на служителя на "Ърнст и Янг " са "непълни " и че има доказателства, че "те изрично не са били разследвани ". При това, откакто въпросната машинация е траяла четири години.

Премълчаните обстоятелства

"Кей Пи Ем Джи " обаче "е пропуснала " да спомене, че е била инспектор на въпросния фонд от Мавриций - "Имърджинг маркет инвестмънт фънд 1А " (EMIF 1A).

Нещо повече счетоводната компания е съветвала подозрителната договорка, а един от сътрудниците й, ангажирани с нея, след това е почнал работа във фонда от Мавриций. Това излиза наяве от документите, до които са достигнали публицисти на "Файненшъл таймс " и от свидетелствата на лица, осведомени с аферата.

Версията на "Кей Пи Ем Джи " е ,

че тя е подписала писмо за ангажимент към EMIF 1A през юли 2016-а, само че шест месеца по-късно се е отказала от мандата си и през януари 2017-а е уведомила шефовете на фонда, че няма да извърши одита. И на процедура нито "Кей Пи Ем Джи Мавриций ", нито която и да било друга компания на инспектора, в миналото е давала счетоводно мнение и оценка на EMIF 1A.

Съмнителните оправдания

Обясненията на счетоводната група се правят оценка като много противоречиви поради обстоятелството, че тя е била поканена от надзорния съвет на "Уайъркард " през 2019-а да реализира специфичен одит и да проверява множеството обвинявания в машинация, като едно от най-главните е било точно договорката с EMIF 1A през 2015-а. Защото големият ценови скок на индийските активи за толкоз къс интервал от време от дълго време е будел съществени подозрения за противозаконни дейности, изключително на фона на неизвестността кой тъкмо е притежателят на този фонд, получил парите.

Извън счетоводния ангажимент към EMIF 1A, още

една диря свързва "Кей Пи Ем Джи "

със противоречивата транзакция на "Уайъркард в Индия. Продавачът на една от трите индийски компании за разплащания е наел инспектора да направи така наречен "дю дилиджънс на продажбата " (анализ на договорката и на съпътстващите рискове) и да попълни документ с финансовите елементи на интервенцията. Запознати с този специфичен одит на "Кей Пи Ем Джи " лица са споделили пред "Файненшъл таймс ", че чиновниците на "Ърнст и Янг ", осъществили инспекциите на "Уайъркард ", не са имали достъп до този документ и не са били осведомени със наличието му.

Материалите по случая, с които се е сдобил "Файненшъл таймс ", разкриват още, че един от индийските чиновници на "Кей Пи Ем Джи ", работил по разбора на продажбата, е напуснал инспектора няколко месеца по-късно и заел управителна позиция в Goomo - туроператорска компания, основана вследствие на транзакцията. По-късно Goomo, който е бил под контрола на EMIF 1A, е получил финансиране в размер на 50 млн. щ. $ от фонда, както и заем от "Уайъркард банк ".

Нерадостните изводи

От всичко казано дотук е повече от ясно, че даже в добре уредени и правови страни, каквато несъмнено е Германия, нарушителите с бели якички са най-малко на крачка пред формалните управляващи и регулаторните органи. И употребяват всяка малка врата или пропуск в нормативната рамка за персонално или фирмено облагодетелстване.

В интерес на истината, въпросът "Уайъркард " е много комплициран, тъй като е обект на контрол от няколко органа, съгласно немското законодателсво. Германия пък е една от относително дребното страни, поделили контрола върху приложението на счетоводните стандарти сред частен надзирател - самостоятелния счетоводен надзорен орган Financial Reporting Enforcement Panel (FREP) - и пазарния регулатор BaFin.

След колапса на "Уайъркард " немското министерство на правораздаването канселира контракта си с FREP, а финансовото ведомство сподели, че BaFin има потребност от проверяващи пълномощия, сходни на прокурорските.

Европейският орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA) - основният финансов надзирател на Европейския съюз - пък стартира лично следствие на активността на немските регулатори за това по какъв начин са осъществявали надзора на "Уайъркард ", което би трябвало да завърши до края на този месец.

Политиците също попаднаха под унищожителни рецензии откакто се разбра, че и финансовият министър на Германия Олаф Шолц и министърът на стопанската система Петер Алтмайер са били осведомени със подозренията за пазарни операции в "Уайъркард " съвсем година и половина преди колапса на компанията.

Повдигна се е и резонният въпрос

не е ли време за одит на инспекторите

и за съществени промени в метода и в обсега им на активност.

Германската фондова борса "Дойче бьорзе " пък разгласи на 5 октомври, че възнамерява широкомащабна "реконсрукция " на базовия борсов идекс на страната DAX, наложена от счетоводния скандал в един от отпадналите му членове - "Уайъркард ".

Сред предстоящите промени са: ревизирането на разпоредбите за участие и за по-качествен асортимент на компаниите, участващи в елитния показател, както и за нарастване на броя на участниците в него. Целта е показателят да не бъде толкоз уязвим от непредвидени разтърсвания, сполетели обособени негови членове.

Идеята е сегашният DAX 30 да стане DAX 40.

Надеждата на всички забъркани - волно или несъзнателно, страни по проблема е замислените промени да се осъществят на процедура и да доведат до по-добър и благонадежден контрол над финансовите играчи.

Главният финансов надзирател на Европейски Съюз - ESMA даде обещание да завърши следствието на активността на немските регулаторни органи по случая "Уайъркард " до края на октомври.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР