Мишел Фуко (1926-1984) е френски теоретик в областта на социологията,

...
Мишел Фуко (1926-1984) е френски теоретик в областта на социологията,
Коментари Харесай

Мишел Фуко - живот и история

Мишел Фуко (1926-1984) е френски теоретик в региона на социологията, мъдрец, историк и интелектуалец и един от най-велики мислители на човечеството.

Работата на Фуко въодушевява социолозите в области като социология на знанието, пол, половост, критическа доктрина, девиации и престъпност, социология на образованието и други Най-известните му произведения включват Надзор и наказване, История на сексуалността и Археология на знанието.

Ранен живот на Мишел Фуко

Пол-Мишел Фуко е роден в аристократично семейство в Поатие, Франция през 1926 година Баща му е хирург, а майка му – щерка на хирург.

Фуко посещава лицеят Хенри IV, една от най-взискателните гимназии в Париж. В началните години на образованието си не се слави с огромна грижливост, нито пък на напред във времето изпъква гениалността му. А самият Фуко по-късно свидетелства за не положителните връзки с татко си тъкмо заради тази причина.

През 1948 година той даже прави опит за самоубийство и е настанен в психиатрична клиника за известно време. Счита се, че този опит и последвали такива са свързани с неговата хомосексуалност и компликациите, които това основава.

Интелектуално развиване на Мишел Фуко

След гимназията Фуко стартира да учи в друго елитно парижко учебно заведение за образование на френски интелектуалци, политически и научни водачи. Негови учители са Жан Иполит, специалист по Хегел и Маркс, който твърдо има вяра, че философията би трябвало да се развива посредством проучване на историята, и Луи Алтюсер, чиято структуралистка доктрина оставя мощен отпечатък в социологията и живота на Фуко.

 Мишел Фуко

По време на образованието си Фуко чете извънредно философия, изучавайки творбите на Хегел, Маркс, Кант, Хайдегер и други Алтюсер съумява да го убеди да се причисли към Френската комунистическа партия, само че Фуко се разочарова от хомофобията и деянията на антисемитизъм. Той също по този начин отхвърля класово фокусираната доктрина на Маркс.

От 60-те години на предишния век Фуко чете лекции в университети по целия свят, в това число Калифорнийския университет в Бъркли, Нюйоркския университет и Университета във Върмонт.

Той става прочут с това, че е зает публичен интелектуалец и деятел в името на въпросите на обществената правдивост, расизма, правата на индивида и други

Наследство на Мишел Фуко

Ключовото интелектуално завещание на Фуко се състои в неговата умела дарба да илюстрира по какъв начин институции като науката, медицината и наказателната система основават категории, с които да управляват хората.

Той твърди, че тези, които управляват институциите, имат властта в обществото, тъй като те оформят живота на хората.

Фуко е един от най-четените, постоянно представени и гениални учени в света.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР