Минко Ламбов е композитор, диригент, аранжор и пианист с многостранни

...
Минко Ламбов е композитор, диригент, аранжор и пианист с многостранни
Коментари Харесай

Минко Ламбов: Когато музиката е част от теб, нищо не може да я спре

Минко Ламбов е композитор, диригент, аранжор и пианист с многостранни ползи в другите музикални жанрове и стилове. Пише класическа и кино музика. В годините е взел участие и създавал редица групи в джаз и поп музиката. Един от най-мащабните формати, който реализира пробните хрумвания на създателя е етно фънк-фюжън групировката " Shaka Zulu Orchestra ", притежател на високи интернационалните оценки. С него беседваме за новите планове в изискванията на пандемия и по какъв начин тя може да се трансформира в инвестиция за един създател.
 
На 01.04.2021г. в Софийска филхармония трябваше да чуем новия ви Двоен концерт за цигулка, пиано оркестър. Солисти щяха да са виртуозният Светлин Русев, прелестната корейска пианистка Йоръм Сон. Какво се случи?
Случи се това, което става и с доста други концерти – отсрочен е за по-добри времена. Концертът беше основан по време на първия лок даун, само че поради усложнената обстановка до ден сегашен, към момента нямаме опция да го изпълним по този начин, както бе планувано и по тази причина ще изчакаме. Надявам се, че идващия сезон няма да има аргументи, които да ни попречват.
Но вие обичате да казвате, че музиката в никакъв случай не стопира, в случай че е част от самия теб. С какво ще ни изненадате в тази по-различна и усложнена за създателите обстановка?
Това че този концерт се отсрочи ми даде опция да напиша ново произведение. Този път взех решение да се съобразя частично и с датата на планувания концерт 01.04., който както всички знаем е Cветовен ден на шегата. Така откакто завърших работата си по на новото произведение, то „ си изиска ” и уместно за него име и аз му го дадох - Quarantinella. Карантина и тарантела в едно! Или танц по време на карантина, както ви харесва повече! През миналата година всеки от нас научи какво е карантина, само че и всеки имаше право да избере по какъв начин ще мине през нея. Някои минаха през нея със боязън и смут, други с усмивка, трети с полуда, четвърти с яд. Аз минах с Quarantinella. През 17в. в Южна Италия, откъдето произлиза тарантелата, танцът бил считан за „ лечебен ”. Предполага се, че името тарантела идва от умалителното наименование на познатия ни токсичен паяк тарантула. Тогавашната медицина вярвала, че танцуването пособие след захапване от тарантула, защото бързите, ритмични придвижвания „ прогонвали ” отровните субстанции. По-късно „ лечебният ” танц се трансформира в танц символизиращ пристрастеност и обич. Надявам се, че и това произведение ще има своя лечебен резултат върху всички нас, само че това ще разберем на 01-ви април - Софийска Филхармония и Светлин Русев с диригент Лео Хусеин. Мисля че ще се получи прелестно.
Убедена съм в това. Но както можем да предположим това не е всичко, което създадохте по време на изключителното състояние нали?
Два български кино лентата, за които съм писал музика ще бъдат показани на София филм фест. Единият от тях беше основан по време на изключителното състояние. На 17.03 е неговата премиера. „ Сбогом Джони ” е психо-драма по романа на Марин Дамянов. В саунд-тракът към кино лентата още веднъж можем да чуем вълшебната цигулка на Светлин Русев, а осъществяването на финалната ария, както и текстът към нея са на прелестната ми брачна половинка – певицата, актриса, режисьор и драматург Ана Топалова, която взе решение да раздели креативната си работа като реализатор и към този момент се крие зад артистичния псевдоним AnaBella. Щастлив съм, че имах опция да ръководя прелестния събирателен симфоничен оркестър, с концертмайстор Йордан Димитров, с който в рамките единствено на един ден, успяхме да запишем цялата музика към този филм.
На 31.03. 2021г. е дълго чаканото показване на обновената версия на обичания на генерации българи филм „ Хан аспарух ”. Най-мащабната кинопродукция, създавана в България ще се появи на екран с ново заглавие – „ Ханът и империята ”. Над дигитализирането на картината на кино лентата с най-съвременни технологии повече от година е работил екип от защити експерти. Музиката още веднъж е записана с огромен симфоничен оркестър и хор в прелестното звукозаписно студио на „ Доли медия ” с диригент Пламен Джуров.
Разкажете ни повече за кино лентата. Зная, че сте написали прелестна авторска музика за новата версия, само че какво беше най-голямото предизвикателство в работата ви върху този огромен план?
Да пиша музика върху исторически филм за мен е сбъдната фантазия. Още повече за този филм, който може да се каже, че е емблема на киноиндустрията на България. Поканата пристигна от продуцента Добромир Чочов. Когато той ми се обади към този момент имаше трима композитори, които изпълняваха задания по кино лентата. Големият проблем обаче беше, че трябваше да се направи възстановка на оркестрацията на истинската музиката, дело на композитора Симеона Пиронков, само че единственото, с което можех да разполагам беше достоверния звукозапис на кино лентата от преди 40 години, изработен с оркестъра на БНР. И тъй като никой не бе изискал да се бори с тази задача, „ пристигна и моят късмет ”. Освен извънредно огромната отговорност, с която подходих към възстановката на музиката, огромно предизвикателство беше и оркестрирането на музиката за новия състав на оркестъра, тъй че да се резервира „ остарялото ”, само че да звучи по-близко и въздействащо за ухото на актуалния фен.
Какво ви донесе в професионално отношение директната работа с именития режисьор Людмил Стайков?
Възхитен съм от задълбочените музикални знания на учен Людмил Стайков. Би било прелестно и актуалните му сътрудници да се интересуват повече от музиката, от музикалните принадлежности, техните тембри и безкрайните художествени изразни благоприятни условия, които дава богатата музикална просвета, когато се работи над аудиовизуален артикул. За страдание ми се е случвало да срещам и такива, които не вършат разлика сред саксофон и тромпет да вземем за пример. Това е несериозно. Режисьорът би трябвало да знае доста, с цел да може да желае доста и да знае по какъв начин да го получи. Само тогава може да има същинско, завладяващо и оставащо вечно в мозъците и сърцата на феновете кино.
Резултатът от работата Ви през отминалата година ще можем да забележим и чуем в границите на идващите две седмици. Премиери на два кино лентата в НДК на 17-ти и 31-ви март и концерт в Зала „ България ” на 1-ви април, с премиера на новото Ви произведение „ Qarantinella ” за Софийска филхармония и Светлин Русев. Наистина впечатляващо за днешната действителност. Какво да чакаме от Вас през тази година?
Предстоят министър председатели на два детски мюзикъла, които създадохме със брачната половинка ми Ана Топалова. Първата е на мюзикъла „ Дивите лебеди ”, която ще се състои на 01. юни в ОКИ „ Надежда ”. Втората премиера ще бъде през месец ноември, само че за в този момент ще запазя в тишина спомагателната информация обвързвана с нея. И двата мюзикъла са подкрепени от едногодишната стратегия за финансиране на частни организации в региона на културата към НФК. Това ни даде глътка въздух и опция да създадем тези културни артикули за най-малките фенове на мюзикълното изкуство.
Предстоят ми няколко концерта като диригент с разнообразни стратегии. Едната е напълно джазова със солист AnaBella и симфониета „ София ”. Концертът е плануван за 02. Септември в резиденция „ Лозенец ” под надпис „ Everybody need’s a little more jazz ”. В стратегия ще чуете едни от най-любимите на публиката джаз стандарти в мои аранжименти и оркестрации.
Втората стратегия ще бъде класическа. В нея солист ще бъде моята сестра Антония, а концертите, които ще осъществим са: Рахманинов – Концерт за пиано №2 и „ Концерт за пиано и оркестър №1 ” от нашия татко – Кирил Ламбов.
Предстои ни и довеждане докрай на дебютния албум на AnaBella, снимане на клипове, преподавателска активност и мн. други, както и работа по няколко нови симфонични произведения, някои от които завещани като завещание от татко ми.
 
Интервю на Божидар Димова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР