Министрите на селското стопанство от Г-7 разкритикуваха днес решението на

...
Министрите на селското стопанство от Г-7 разкритикуваха днес решението на
Коментари Харесай

Г-7 разкритикува решението на Индия да забрани износа на пшеница

Министрите на селското стопанство от Г-7 разкритикуваха през днешния ден решението на Индия да забрани износа на пшеница след неотдавнашната гореща вълна в страната. Те сметнаха, че това единствено " ще изостри рецесията " в снабдяването със зърнени храни, което към този момент основава проблеми в подтекста на войната с Украйна, съобщи Франс прес.

" Ако всички стартират да постановат сходни ограничавания върху износа или даже да затварят пазарите, това единствено ще изостри рецесията, ще навреди също така на Индия и на селскостопанските й производители “, съобщи немският поземлен министър Джем Йоздемир след среща с негови сътрудници в Щутгарт. „ Призоваваме Индия да поеме своите отговорности като членка на Г-20 “, добави той.

„ Произнесли сме се срещу износните ограничавания и приканваме да се поддържат пазарите отворени “, подсети Йоздемир.

Вторият максимален производител на пшеница в света Индия забрани през днешния ден износа й без особено държавно позволение, с което ускори страховете за снабдяването със зърнени храни в световен мащаб.

Руската военна атака в Украйна мощно попречва селскостопанската активност там, до момента в който преди нашествието страната бе четвъртият международен експортьор на царевица и се очакваше да заеме трета позиция в износа на жито. Индия наложи възбраната за експорт, с цел да подсигурява „ продоволствената сигурност “ след спад в продукцията заради изключителни жеги и скок в цените – последствия от войната в Украйна, която затруднява снабдяването на международния пазар. Мярката влиза в действие неотложно. Ще се прави изключение за към този момент контрактувани доставки, посочи по-рано Ройтерс.

Междувременно Г-7 разгласи готовността си да даде на Украйна оръжия за години напред, в случай че това се наложи, защото страната се бори за оцеляване в изискванията на продължаващата съветска инвазия. 

" Ще продължим да оказваме непрекъсната военна и отбранителна помощ на Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ", се споделя в изказване, публикувано от външните министри на страните от Г-7 в края на диалозите им в Северна Германия през днешния ден.

Министрите от Г-7 също по този начин приканиха Русия да приключи морската си обсада на украинския експорт на зърно, с цел да се предотврати огромна филантропична рецесия. Алтернативните направления за експорт на украинско зърно бяха още един основен акцент в диалозите на министрите на фона на възходящите опасения, че войната в Украйна може да разпали международна продоволствена рецесия. 

В началото на срещата немската външна министърка Аналена Бербок съобщи, че сега 25 млн. тона зърно са блокирани в украинските пристанища, по-специално в пристанищния град Одеса. От това зърно незабавно се нуждаят африканските страни и Близкият изток, сподели тя. Министрите се съгласиха, че нахлуването на Русия в Украйна е послужило за засенчване на международните стопански вероятности, като е провокирало внезапно повишаване на цените на храните, горивата и силата. Смята се, че към 43 милиона души в света са застрашени от апетит. 

Войната има опустошителни последствия за някои от най-уязвимите хора по света, обявиха министрите, като прибавиха, че възходящите цени на стоките са затруднили благотворителните организации да дават помощ на тези, които се нуждаят най-вече от нея. Министрите разискаха различни способи за експорт на украинско зърно, като означиха техническите затруднения при железопътния превоз и обмислиха дали вместо това реколтата не би могла да се изнася от пристанища в Балтийско море.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР