Министрите на финансите на страните от Европейския съюз са близо

...
Министрите на финансите на страните от Европейския съюз са близо
Коментари Харесай

Ще има ли промяна на бюджетните правила на ЕС? 

Министрите на финансите на страните от Европейския съюз са покрай съглашение за общите правила на промяна на бюджетните правила на Евросъюза, с цел да ги приведат в сходство с икономическите действителности след пандемията, само че в документ се показва, че към момента не са контрактувани значими елементи, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

Проект на заключителна декларация от днешната среща на финансовите министри на 27-те страни от Европейски Съюз демонстрира, че те поддържат огромна част от предлагането на Европейската комисия, показано през ноември предходната година, само че използването му на процедура към момента е изправено пред редица провокации.

Предложението на Европейска комисия планува да не се трансформира правилото, което планува бюджетният недостиг на всяка от страните от Европейски Съюз да не надвишава 3 % от брутния й вътрешен артикул (БВП), а общественият й дълг да е под 60 % от Брутният вътрешен продукт.

Правителствата на страните, които са с по-висок дълг ще имат опция да договарят с Комисията самостоятелни проекти за намаляването му. Те са свързани с провеждането на промени и осъществяване на вложения, при което се позволява отклонение от универсалното предписание, което планува дълга на дадена страна да бъде намаляван годишно с по 1/20-та от горницата над 60 % от брутния й вътрешен артикул.

Тъй като обществените задължения на доста страни от Европейски Съюз доста надвишава лимита, избран в бюджетните правила, те ще разполагат с интервал от 4 до 7 години, с цел да ги понижат. За задачата ще бъдат направени самостоятелни проекти за съкращаване на задълженията на обособените страни, които ще бъде контрактувани с Комисията въз основа на направени от нея разбори за " устойчивостта на дълга ".

Правителството на дадена страна може да контракти по-дълъг интервал за понижаване на дълга й, в случай че обещае, че ще организира промени и ще извърши вложения, които подтикват икономическия напредък и резистентност, укрепват обществените финанси или са ориентирани към стратегическите цели на Европейски Съюз, като екологичния и цифровия преход или подсилване на отбранителните качества.

Финансовите министри на страните от Европейски Съюз са единомислещи по отношение на тези оферти, само че има редица въпроси, по които те не са постигнали единодушие, отбелязва Ройтерс.

Основният противоречив въпрос е обвързван с методологията, въз основа на която Европейската комисия ще проучва устойчивостта на задълженията на обособените страни. На базата на тези разбори ще бъдат сключвани съглашения с обособените страни за понижаване на обществения им дълг, в случай че той надвишава 60 % от брутния им вътрешен артикул. Тези съглашения може да включват ограничавания за държавните управления на страните да вземат нови заеми и да харчат бюджетни средства над избрани предели.

Друг противоречив въпрос е - би трябвало ли да бъдат въведени съответни числови критерии за понижаване на дълга на всяка от  страните, които да са общи за всички страни.

Сред другите въпроси, по които не е реализирано съглашение са – какви да бъдат условията по отношение на страните, които нямат съществени проблеми с ръководството на обществения си дълг, по кое време държавно управление на дадена страна може да получи повече време, с цел да приложи ограничения за понижаване на дълга й и по какъв начин да се ползват проекти, контрактувани с Европейска комисия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР