Министерсвото на културата предвижда по-лесен достъп до музейното, библиотечното и

...
Министерсвото на културата предвижда по-лесен достъп до музейното, библиотечното и
Коментари Харесай

Предвиждат лесен достъп до дигиталното културно богатство

Министерсвото на културата планува по-лесен достъп до музейното, библиотечното и аудиовизуалното културно благосъстояние посредством дигитализиране.

По този метод ще се укрепи устойчивостта на културните и креативен браншове в цифровата среда, а също по този начин ще се поддържа и цялостният развой по предпазване на друг вид културни полезности и артикули и тяхното разпространение в европейски и международен мащаб. Това съобщи министърът на културата Боил Банов на неофициална видеоконференция на министрите от Европейски Съюз, виновни за културата и аудиовизията, проведена от Германското председателство на Съветa на Европейски Съюз.

Министърът сложи акцент и върху подобряването на материалните условия на културната инфраструктура посредством предприемане на ограничения за енергийна успеваемост на сградния фонд на читалища и културни институти, които ще спомогнат за реализиране на европейските цели за „ зелен “ преход.

„ Осигуряването на равнопоставеност и конкурентоспособност за европейските играчи – освен по отношение на съперниците им от трети страни, а и в границите на Съюза - е от основно значение. Само с използването на уравновесен метод, отчитащ особеностите и потребностите на културни и креативен организации с по-ограничени благоприятни условия, функциониращи в разнообразни по мащаб пазари, ще бъдем в положение да осигурим увеличение на наличието на богатото многообразие от европейски полезности, култури и творчество в международен мащаб “, сподели той. 

В срещата присъединяване взеха още зам.-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас, отговарящ за одобряването на европейския ни метод на живот; Вера Йоурова, зам.-председател на Европейска комисия, в чийто сектор попадат полезности и прозрачност; Мария Габриел, комисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша и Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР