Министерството на земеделието започва нотификация за предварително даване на 50

...
Министерството на земеделието започва нотификация за предварително даване на 50
Коментари Харесай

Земеделският министър: Как млякото на изкупна цена е 85-90 ст., а в магазина

Министерството на земеделието стартира нотификация за авансово предоставяне на 50 % от украинската помощ . Това разяснява пред публицисти в село Устина министърът на земеделието Явор Гечев . В началото на идната седмица тя ще бъде изпратена в Брюксел. Причината тези средствата да се изискат по-рано е, че те не са част от бюджета и можем да подпомогнем със свежи пари животновъдите и земеделските производители при пролетните обработки, уточни Гечев. 

Според министъра има частична далавера при цените на млечните артикули . Не може прясното мляко да доближава такива цени, разяснява Гечев протеста на млекопроизводители в Хасково и попита по какъв начин млякото на изкупна цена е 85-90 стотинки, а в магазина е над 3,50 лв.. Поне да са солидарни по веригата и самите производители да получават естествени цени, сподели министърът. Той разгласи, че от през днешния ден се ревизират количествата и качеството на млякото, което влиза в страната. Все по-голям е вносът от Украйна и България беше първата, която сложи казуса в Европейски Съюз, че страните, които са по-близо до нея, на процедура заплащат по-висока цена, разяснява Гечев. По думите му в министерството се приготвя разпоредба по проследимост в цялата верига поради хигиената и качеството на храните. 

С специалисти от Министерството на стопанската система е направено изследване измежду водещите страни в Европейския съюз по какъв начин се оправят с покачването на цените. По думите на Гечев налагането на таван на цените не е сполучлив модел. Експертите превеждат два законопроекта на Франция, в които се споделя, че цената при производителя не може да се договаря, а нагоре по веригата има пределни цени на преправка и предложение на пазара. България е доста надалеч от тези модели във връзка с кооперативни структури и регулация, означи Гечев.

По думите му се търси опция за бързо законодателство през наредби и постановления на Министерския съвет. Причината е, че има Закон за храните, к ойто регламентира етикетирането и качеството, само че няма съответно законодателство във връзка с търговията . В спешните моменти се оказа, че българският пазар е тежко неструктуриран, без задоволителна регулация и цените избиват по анормален метод, уточни министърът. Според него са реагирали всички браншове, с изключение на един – храните и изключително млечните артикули. " Тук се следи особеност и това изкривява стопанската система, тъй като над 40 % от приходите си хората харчат за храни. Така натискът върху работната заплата и покупателната дарба на хората е доста огромен ", сподели още Гечев.

Министърът взе участие дружно с президента Румен Радев в ритуала по зарязване на лозите в село Устина.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР