Министерството на земеделието и храните подготвя втори пакет с помощи

...
Министерството на земеделието и храните подготвя втори пакет с помощи
Коментари Харесай

Подпомагат производителите на слънчоглед заради вноса от Украйна

Министерството на земеделието и храните приготвя втори пакет с помощи за производителите на слънчоглед. Това се планува в план на разпоредба, оповестена в портала за публични съвещания. Миналата седмица производители на олио оповестиха, че са пред затваряне на мощности, тъй като е спрян вносът от Украйна, до момента в който локалните стопани не желаят да продават наличната от предната годишна продукция продукция на пазарна цена. Последва среща в Министерството на земеделието, която не докара до нищо. В сряда производителите на олио ще дадат конференция. Всичко по тематиката четете тук и тук.
Помощта е по линия на правилник на Европейски Съюз и е за подкрепяне на отглеждащите маслодаен слънчоглед в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария. Тя бе отпусната, откакто тези страни настояха да спре вносът на на ниска цена украински слънчоглед, който е по-евтин и пречеше на продажбата на локалното произвеждане. Преработвателите също избраха да употребяват евтината украинска суровина по данни на стопаните.
Бюджетът по втората незабавна мярка за България e 19 108 166 лв.. Средствата се дават от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Не се планува даване на в допълнение национално финансиране, оповестяват от Министерството на земеделието.
Помощта ще се отпуска още веднъж на аграрни стопани, регистрирани за 2022 година и 2023 година Спешната финансова помощ ще се изплаща на утвърдените заявители до 31 декември 2023 година А крайният период за показване на мнения и мнения по оповестените документи е до 28 септември 2023 година
Предстои погашение на средствата от първия пакет от помощта. Общият провиснал бюджет за помощта по първия пакет е над 65,5 млн. лева, от които средствата от Европейския фонд за гарантиране на земеделието са 32,759 млн. лева и национално финансиране 32,759 млн. лева.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР