Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще предложи за

...
Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще предложи за
Коментари Харесай

Предлагат нови правилници за фермерските пазари, къщите за гости и малките хотели

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще предложи за одобряване от Националния съвет по храните „ Правилник за прилагане на фермерските пазари “ и „ Наръчник по отношение на ограниченията за сигурност на предлаганите храни в къщи за посетители и дребни хотели “.
Двата документа са издържани по член 119, т. 4 от Закона за храните и са в интерес на най-малките производители. Те ще разрешат значително изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни и ще дадат повече независимост на тези бизнес оператори да се развиват по-устойчиво на база на националното и европейско законодателство.

Мерките имат целесъобразен темперамент за бизнеса и уредниците на фермерски пазари в страната. Те са създадени по план, финансиран от Фондация „ Америка за България “, от инж. Гергана Кабаиванова и инж. Валери Савов от екипа на Фондация „ Локалфууд.бг “, с присъединяване на специалиста по земеделие от Европейския парламент Георги Събев.

Идеята за създаването им датира от преди 4 години, когато Фондация „ Локалфууд.бг “, уредник на Фермерски пазари „ Пендара “ в София и Пловдив, стартира работа по интензивна стратегия за образование на производителите на фермерски храни и възстановяване на бизнес средата за развиването им. Преди година неправителствената организация прибавя в обсега си и къщите за посетители и дребните хотели като обекти, които имат изключителното право да оферират домашно приготвени храни по Наредбата за категоризираните места за настаняване и заведения за хранене и развлечения.

Целта е да се разшири обсегът на дребните бизнеси с храни, с което да се разреши и на стопаните на къщи за посетители да оферират храна освен на регистрирани свои посетители, само че и на такива, които им гостуват без нощувка.

Правилникът за прилагане на фермерски пазари включва условия за организацията и активността им, правила за предлаганите храни, хигиената на терена, употребеното съоръжение, както и за хората, ангажирани с продажбите. Той съдържа характерни условия за предложение и продажба на множеството групи храни, предлагани на фермерските пазари, само че също така за първи път вкарва у нас публични дефиниции за „ фермерски пазар “, „ локална храна “, „ фермерска храна “ и „ занаятчийска храна “. Новост в него е и понятието „ граница на баналност “, което разграничава домашното подготвяне на храни за действия и начинания, свързани с нерегулярни събития, от професионалното произвеждане на храни. С това на фермерските пазари ще могат да се провеждат събития, на които частни лица ще имат правото да продават лимитирани дребни количества домашно приготвена храна до 3 пъти годишно. Дори и в този случай щандът на физическото лице ще би трябвало да бъде регистриран като обект за търговия или подготвяне на храна на място.

Изискванията за безвредно предложение на домашно приготвена храна също е във фокуса на МЗХГ. Наръчникът за ограниченията за сигурност на предлаганите храни в къщи за посетители и дребни хотели също е създаден от експертния екип. Той разказва методите, по които всички къщи за посетители и дребни хотели, които подготвят и оферират възмездно храни на своите клиенти и посетители, могат да записват вид „ домашна “ кухня по Закона за храните. Регулацията предлага подробни ограничения за надзор върху сигурността на храните, препоръки за асортимент на продуктите и суровините, правила за предпазване и подготвяне на готовите храни. Разработени са и насоки за методите на готвене, за изстудяване на готовите храни, както и за повторното им стопляне. Наръчникът включва още: указания за образование на личния състав, условия за оборудването и зоната за подготвяне на храна.

„ С тези два документа целим да подкрепим най-малките производители и да използван европейското законодателство в региона на сигурността на храните и организацията на фермерски пазари, на които се продават и оферират фермерски, занаятчийски, локални и домашни храни “, изясни шефката на Фондация „ Локалфууд. БГ “ инж. Гергана Кабаиванова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР