Министерството на здравеопазването предостави на КПКОНПИ изискани документи във връзка

...
Министерството на здравеопазването предостави на КПКОНПИ изискани документи във връзка
Коментари Харесай

Разследват бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева за оказване на натиск

Министерството на опазването на здравето даде на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан напън от страна на някогашния зам.-министър на опазването на здравето Жени Начева по отношение на някогашния шеф на " Бул Био-НЦЗПБ ".

Според някогашния шеф на държавното сдружение " Бул Био " през 2018 година, в качеството си на зам.-министър на опазването на здравето, Жени Начева е упражнила напън върху него да подписа контракт с съответна адвокатска адвокатска фирма за подпомагане по преустановяване на интернационален контракт на стойност 350 000 евро, макар че към този миг сдружението има подписан контракт с друго адвокатско сдружение, чиято стойност е 40 000 лева

Сигнал за оказания напън е подаден в КПКОНПИ, като ръководителят на комисията изиска от Министерство на здравеопазването оригинали на документите по случая, като последните му бяха предоставени.

Оригиналът на въпросния контракт и регистърът на договорите в " Бул Био-НЦЗПБ " обаче липсват, което значи, че никой в сдружението не е наясно дали в даден миг няма да се появят нови отговорности към въпросната компания.

Инспекторатът на Министерството на здравеопазването извърши инспекция и за метода на закупуване на персонални защитни средства, респиратори и хидроксихлорохин през м. март – април 2020 година

Констатирано беше, че същите са подготвяни еднолично от тогавашния зам.-министър Жени Начева, без залагане на минимални условия, на база постъпили предложения, които не са заведени в Министерство на здравеопазването.

Не е провеждано координиране със съответните отраслови дирекции и с останалите заместник-министри. Проектите на докладни мемоари до Министерския съвет са подготвяни еднолично, след което тогавашният министър на опазването на здравето ги е внасял в Министерски съвет, а като разследване налице са държавни решения. Доставките по договорите са осъществени месеци след написания период, само че неустойки няма.

Всички тези дейности на тогавашното управление на Министерство на здравеопазването, както и издаването на фактури и осъществяването на предплатени заплащания, са се случвали в границите на 1-2 дни. Докладът от тази инспекция е изпратен до Прокуратурата на Р България и Министерство на вътрешните работи с предложение да се направи инспекция дали има данни за осъществено закононарушение и дали са налице учредения за започване на наказателно гонене.

Отделно от това, информацията и документите по проблема са предоставени и на ГДБОП по искане на основната дирекция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР