Министерството на здравеопазването на Япония обяви, че в страната за

...
Министерството на здравеопазването на Япония обяви, че в страната за
Коментари Харесай

В Япония се появи XE - рекомбинантен вариант на омикрон

Министерството на опазването на здравето на Япония разгласи, че в страната за първи път е потвърден рекомбинантния вид на омикрон, наименуван XE, предадоха международните организации. По време на рутинна инспекция на летище Нарита разновидността е бил открит при жена на 30 години, която е пристигнала от Съединени американски щати на 26 март.

Жената, чиято народност не се оповестява, е била безсимптомна, оповестяват японските здравни управляващи.

Щамът XE е рекомбинант на BA.1 и BA.2 – двата подварианта на омикрон. За първи път е открит в Обединеното кралство на 19 януари и, по данни на СЗО, малко по-късно е докладван и в Индия, по-специално в щатите Махарастра и Гуджарат. Според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство към 5 април Англия е докладвала за 1125 случая на ХЕ. Според СЗО първите оценки, които се основават на лимитирани предварителни данни, допускат, че XE е към 1,1 пъти по-преносим спрямо BA.2.

Хироши Нишиура, специалист по математическо моделиране в Университета в Киото към този момент предизвести, че Япония би трябвало „ да държи под око “ XE и други нови разновидности.

„ Предаемостта на XE сигурно е по-висока от тази за BA.1 или BA.2 “, изясни Хироши Нишиура. Той изрази мнение, че в случай че интернационалната подвижност на хората се усили, което към този момент се чака, XE има огромен късмет да размени актуалните разновидности на омикрон.

„ Все още обаче не познаваме тежестта на признаците измежду инфектираните хора, тъй че би трябвало да проучим от близко епидемиологичното влияние на разновидността “, добави специалистът.

Вирусолози означават, че рекомбинацията е постоянно срещана измежду коронавирусите и се смята за предстоящо мутационно събитие, което значи, че към новите рекомбинантни разновидности би трябвало да се подхожда съществено и с внимание.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР