Министерството на здравеопазването (МЗ) публикува обновена Наредба за физиологичните норми

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) публикува обновена Наредба за физиологичните норми
Коментари Харесай

Държавата определи нови препоръки за храненето, приема на течности и витамини

Министерството на опазването на здравето (МЗ) разгласява актуализирана Наредба за физиологичните правила за хранене на популацията.  Целта на наредбата е да регламентира на национално равнище най-новите научно обосновани стойности за банкет на хранителни субстанции и сила, с оглед гарантиране на здравословно хранене на популацията в Република България. Наредбата се трансформира за първи път от 2005 година

Наредбата дефинира междинни енергийни потребности за другите възрастови групи и по пол; целесъобразен хранителен банкет на белтък, въглехидрати, витамини и минерални вещества; съответен хранителен банкет на белтък, общи мазнини, мастни киселини, общи въглехидрати, хранителни влакнини, витамини, минерални субстанции и електролити; съответен хранителен банкет на вода; горни граници за нерисков хранителен банкет на витамини, минерални субстанции и електролити; целесъобразни шпации за хранителен банкет на белтък, общи мазнини, мастни киселини, общи въглехидрати и хранителни влакнини.

Според новата разпоредба целесъобразният банкет на калории и вода е намалем, а повишен приемът на витамини.

Така да вземем за пример дневният банкет на вода за мъжете е намален до 2,5 литра от 3,7 литра, при дамите – от 2,7 литра вода на ден до 2 литра.

Наредбата дефинира междинни енергийни потребности за другите възрастови групи и по пол; целесъобразен хранителен банкет на белтък, въглехидрати, витамини и минерални вещества; съответен хранителен банкет на белтък, общи мазнини, мастни киселини, общи въглехидрати, витамини, минерални субстанции и други

Причините, които постановат приемането на нов нормативен акт са свързани с новите изследвания за потребностите на организма от съществени хранителни субстанции, биологичноактивни субстанции и сила. Актуализирането на физиологичните правила за хранене на популацията в България се прави от време на време и това е общ метод на всички страни в света.

В взаимозависимост от развиването на науката по хранене, на прилаганата методология и насъбраните научни доказателства, се постанова от време на време актуализиране на целесъобразните стойности за банкет на сила и хранителни субстанции.

Според новата разпоредба при сдържан метод на живот нуждата от 3000 килокалории на ден е занижена на малко над 2600 при мъжете на възраст до 60 години, и от 2300 на 2000 - при дамите.

Според новата разпоредба обаче е належащо съществено покачване на приема на някои витамини, измежду които и витамин C.

Цялата разпоредба и новите правила можете да разгледате ТУК.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР