Министерството на здравеопазването инициира сформирането на междуведомствена работна група, която

...
Министерството на здравеопазването инициира сформирането на междуведомствена работна група, която
Коментари Харесай

Заради новата мода сред децата здравното министерство ограничава употребата на наргилета


Министерството на здравеопазването инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да създаде и предложи ограничения за ограничение използването на наргилета и растителни произведения за пушене.

Първата работна среща ще се организира на 30.08.2017 година с присъединяване на представители на министерствата на стопанската система, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински експерти и представители на локалната власт, имащи отношение към казуса, оповестиха от Министерство на здравеопазването.

Днес заместник-министърът на опазването на здравето с сектор запазване на публичното здраве Светлана Йорданова, специалисти от Националния център по публично здраве и разбори и от Министерство на здравеопазването разискаха наличните научни доказателства по отношение на здравните опасности и последствията за здравето на пушещите наргиле. Информацията ще бъде употребена при създаването на ограниченията.

След привършване активността на работната група и предвид на направените оферти Министерство на здравеопазването има подготвеност да пристъпи към законодателна самодейност по повод регулацията и контрола върху използването на наргилета и растителни произведения за пушене.

Към момента използването на наргилета не е регламентирана в българското законодателство.
Опазването на публичното здраве, и в частност – детското опазване на здравето, е залегнало в целите на държавното управление и в Националната здравна тактика 2014-2020.
Инициативата на институциите идва след случая с грубо ликвидиране на 11-годишно момиче в Бургас с причинител момче на 15 години. Всичко почнало след скандал сред децата за това къде да пушат наргиле.
" В момента пушенето на наргиле измежду младежите е ужасно публикувано и е безусловно безотговорно ", разяснява тази заран основният редактор на вестник " 168 часа " Слави Ангелов.
Toй изрази паника, че министерствата на културата и образованието не вършат нищо по този въпрос.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР