Министерството на здравеопазването да въведе до края на годината електронна

...
Министерството на здравеопазването да въведе до края на годината електронна
Коментари Харесай

Експерти препоръчват да се въведе електронна рецепта до края на годината

Министерството на здравеопазването да вкара до края на годината електронна рецепта предлагат от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП). На конференция Аркади Шарков и Стоян Панчев от сдружението показаха направен разбор и рекомендации към министерството, съобщи кореспондент на БГНЕС.
„ За последните 10 години са изгубени 20 млн. лв. в опити за въвеждане на електронна рецепта. Дали виновните институции ще си спазят обещанието и следващите периоди - не сме доста уверени, въпреки всичко идват избори “, разяснява Шарков.
Анализът обгръща 56% здравно-осигурени лица и включва 4 групи болести: сърдечно-съдови, злокачествени формирания, захарен диабет и ревматоидни.
Изводите демонстрират, че над 2,5 млн.здравноосигурени лица са били лекувани през 2016 година с истински медикаменти, за които Здравната каса е платила над 535 млн.лева. В същото време близо 3,9 млн. здравноосигурени лица са били лекувани със заместители, за които са платени 97 млн. лв.. От данните се вижда, че лекуването с истински медикаменти обгръща близо 2 пъти по-малко пациенти, само че коства близо 6 пъти повече на НЗОК.
За интервала 2016 -2018 година можем да кажем, че огромни промени не са се случили, в същото време бюджетът на НЗОК е фрапантно повишен. Смятам, че тъкмо в този момент е моментът да се мисли за промени, защото икономическата обстановка го подготвя “, добави Стоян Панчев в отговор на БГНЕС.
„ Нужна е дълготрайна политика и промяна в бранша. Прави се на парче, актуализира се бюджетът на НЗОК в последния миг, което рефлектира върху дълготрайната непоклатимост на бранша “, предлага Аркади Шарков.
В отчета се предлага да се приключи практиката за прекачване на средства от лекарствените артикули за домашно лекуване към други пера по бюджета на НЗОК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР