Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди случилото

...
Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди случилото
Коментари Харесай

РСМ осъди феновете за език на омразата в мача срещу България

Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди случилото се през вчерашния ден на стадиона в Скопие, по време на футболната среща сред националните тимове на Северна Македония и България, което прави оценка ката „ израз на език на омразата ”.

" Спортните събития съставляват в най-голяма степен правилата на почтеност, взаимно почитание и съревнование в дух на великодушие. Злоупотребата с това и разпространение на ненавист и назадничавост е диаметралност на главната им концепция. И в бъдеще Северна Македония и България ще продължат да работят интензивно за възстановяване на връзките си като съдружници в НАТО, бъдещи сътрудници в Европейския съюз и на първо място като положителни съседи ”, се споделя в позицията, оповестена на страницата на Министерство на външните работи в Република Северна Македония.

Вчера  България победи Северна Македония с 1:0 на футбол.

Победа бе посрещната много прочувствено в България поради грозно и жестоко освиркания ни химн в Скопие, както и неспирните обиди по нашите играчи през целия мач.

В РСМ обаче страстите са на радикално противоположния полюс, тъй като те бяха тези, които в продължение на над три месеца чакаха този мач, а и потеглиха с " огромната кошница ", с високопарни слова и упования за погром. В дните преди мача даже имаше апели и възмездие, без да излиза наяве какво възмездие тъкмо може да се търси на футболния терен в протоколен мач, напомня Дир.бг.

Изключително доста българи, даже политическият хайлайф на страната ни изрази възмущението си от жестоко освиркания химн, което съвсем несъмнено ще донесе наказване на Северна Македония, само че локалните медии не се трогнаха изключително от грозните дейности на сънародниците си.

" Sportmedia.mk " написа, че това е може би най-болезненият мач в историята им, което е много любопитно на фона на обстоятелството, че действително дуелът бе единствено за чест, не и за класиране на каквото и да било.

А ето и цитати от написаното от медията:

" Всеки да приказва каквото си желае, само че дуелът с България бе от огромно значение за Македония. За народа, за земята, за всички тези които се усещат подтиснати от източния комшия по политическите въпроси от последните няколко години ".
Тези фрази от авторитетното северномакедонско издание идват на фона на явно празните приказки от локалния отбор, който се опитваше да убеди в дните преди мача, че политическият въпрос е оставен на назад във времето.

" Стадионът беше цялостен - тъй като народът искаше победа. Народът пристигна да се радва, да види победа над неприятните съседи, които ни оспорват история, език и еднаквост. Не пристигнаха да гледат изгубения цикъл без късмет за класиране ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР