Министерството на външните работи на Гърция реагира остро, след като

...
Министерството на външните работи на Гърция реагира остро, след като
Коментари Харесай

МВнР на Гърция с остра позиция, засягаща двустранните отношения със Северна Македония и европейския й път

Министерството на външните работи на Гърция реагира остро, откакто новият македонски президент Гордана Силяновска-Давкова употребява името " Македония ", а не " Северна Македония " в клетвата си пред Народното събрание през днешния ден, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В позицията на гръцкото Министерство на външните работи се акцентира, че европейската интеграция на Скопие зависи от осъществяването на интернационалните контракти.

Публикуваме цялостния текст:

" По време на днешната гала по полагането на клетва в Народното събрание, новият президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова избра да назова страната си „ Македония “, макар обстоятелството, че в формалния текст на клетвата, който ѝ беше прочетен, страната беше наречена „ Северна Македония “.

Този акт е жестоко нарушаване на Преспанския контракт и Конституцията на прилежащата ни страна, която е приведена в сходство с интернационалните отговорности на Северна Македония. Въпреки възраженията, които изрази като опозиционна партия по време на утвърждението на Преспанското съглашение, настоящето гръцко държавно управление съблюдава като утвърдено интернационалното съглашение, което има преимущество пред всяка друга наредба на закона.

В този подтекст Гърция изрично декларира, че по-нататъшният прогрес в двустранните ѝ връзки със Северна Македония, както и напредъкът в европейския ѝ курс, зависят от цялостното използване на Преспанското съглашение и основно от потреблението на конституционното име на страната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР