Министерството на транспорта одобри за финансиране първите 208 заявления на

...
Министерството на транспорта одобри за финансиране първите 208 заявления на
Коментари Харесай

Само 208 автобусни превозвачи до момента са одобрени за COVID-грантове

Министерството на превоза утвърди за финансиране първите 208 заявки на автобусни превозвачи за COVID-грантове за близо 14 милиона лв., оповестиха от ведомството. 

Общо 639 автобусни компании аплайваха в края на октомври за безвъзмездната помощ, чиято цел е да ги подкрепи в усложнената коронавирусна конюнктура и лимитираните по време на изключителното състояние пътувания. Общият бюджет на помощта е 30 млн. лева, обезпечени от Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " (ОПИК).

Размерът на грантовете варира от 3000 лева до 450 000 лева според от оборота на компанията (8% от оборота).

С желанието евросредствата да стигнат по-бързо до компаниите процедурата бе изменена - парите от ОПИК се дават на Министерството на превоза, което да ги разпредели на превозвачите. 

Кога ще бъдат подписани договорите с първите 208 утвърдени и по кое време ще бъдат раздадени парите - не излиза наяве от известието на министерството на превоза. Оттам дават обещание останалите претенденти да бъдат оценени " в оптимално къси периоди ".

Подкрепата за автобусния транспорт, който е сред най-засегнатите от пандемията браншове, бе обещана още през юни. Преговорите с Европейска комисия обаче бяха тежки, тъй като Брюксел изиска от България да потвърди необходимост от това подкрепяне, защото " Зелената договорка " преглежда този тип транспорт като мощно замърсяващ.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР