Министерството на транспорта и съобщенията започва пазарни консултации за закупуване

...
Министерството на транспорта и съобщенията започва пазарни консултации за закупуване
Коментари Харесай

БДЖ купува нови влакове за 1 млрд. лв. със средства от Плана за устойчивост

Министерството на превоза и известията стартира пазарни съвещания за закупуване и поддръжка на нови влакове, локомотиви и бордово съоръжение.

Новият преносим състав включва 42 електрически влака, 20 пуш-пул влакови състава, 18 маневрени локомотиви и 108 комплекта ETCS бордово съоръжение.

Средствата са обезпечени от Националния проект за възобновяване и резистентност, а общият размер на инвестицията е над 1 милиарда лв..

За присъединяване в процедурата са поканени някои от водещите производители на железопътно съоръжение, като Alstom, ABB, Bombardier Transportation, Hyundai, Siemens, Skoda и други

Пазарните съвещания с възможните кандидат-изпълнители са нов метод от страна на министерството. Очаква се те да залегнат в основата на тръжните процедури, като по този метод от ведомството се надяват да избегнат обвиняванията, че условията се вършат по метод, който да "пасне " на тъкмо избран претендент.

Пазарните съвещания са разграничени в 5 обособени предложения и са оповестени в Централизираната автоматизирана осведомителна система „ Електронни публични поръчки “.

Първата е за доставка и поддръжка на най-малко 7 броя двуетажни електрически мотрисни влака. Всеки един от тях би трябвало да е с до 300 места и да развива оптималната скорост от 160 километра в час. Новите двуетажни влакове ще обслужват регионите към София.

Втората поръчка пък е за 35 едноетажни електрически мотриси, които тpябвa дa paзпoлaгaт c дo 200 мecтa и също да развиват до 160 километра в час. Мотрисите ще ca oбopyдвaни и cъc cиcтeмa зa пpeбpoявaнe нa пътницитe, ĸoитo cлизaт и ce ĸaчвaт.

35-те влака щe oпepиpaт пo paзличнитe ĸpaйгpaдcĸи линии в Coфия, Πлoвдив, Pyce, Бypгac и Bapнa.

И двуетажните, и едноетажните мотриси ще бъдат оборудвани с места за колела, както и за инвалидни и детски колички. Общата стойност на двете поръчки е 532.5 млн. лева, като от тях 372.6 млн. лева са обезпечени от Плана за резистентност.

Ще бъде планувано и цялостното обслужване на влаковете за интервал от 15 години, за което за обезпечени общо 200 млн. лева

Третата поръчка е за така наречен "пуш-пул " влакови сформира, които ще се употребяват за транспорт на пасажери на дълги дистанции. Всеки от тях ще е с потенциал от 300 пасажери и оптималната скорост от 200 километра в час.

В процеурата са планувани 20 такива композиции на обща стойност 467.5 млн. лева, от които 271.5 млн. лева ще са по Плана за резистентност и развиване. За поддръжката на мотрисите пък е планувано настрана съфинансиране от страната за 15 години в размер на 215 млн. лева

Четвъртата поръчка е за доставка и поддръжка на 18 електрически маневрени локомотива, които ще могат да се ръководят отдалечено. За тях са планувани 21.8 млн. лева

Машините ще заменят старите дизелови маневрени локомотиви, които се употребяват за пренасяне на преносимия състав в региона на железопътните гари и депа. Очаква се със промяната да се понижат доста нездравословните излъчвания на тези места.

Новите електически маневрени локомотиви ще оперират на територията на София, Пловдив, Горна Оряховица, Варна и Мездра, където се намират най-натоварените ЖП възли в страната.

Последната поръчка е за доставка и поддръжка на 108 комплекта ETCS бордово съоръжение за железопътен тягов преносим състав. Устройствата са част от Европейската система за ръководство на влаковете (ERTMS) и могат да бъдат конфигурирани като допълнение на съществуващата система за сигнализация.

От Министерството на превоза оповестяват, че всички заинтригувани страни следва да дават своите оферти в период до 16 юни 2022 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР