Министерството на здравеопазването е представило план за изграждане на Националната

...
Министерството на здравеопазването е представило план за изграждане на Националната
Коментари Харесай

Съкращаване на всички срокове. Служебният кабинет планира построяване на Националната детска болница до 2028 г.

Министерството на опазването на здравето е показало проект за създаване на Националната детска болница в София до май 2028 година Това заяви служебната отраслова министърка Галя Кондева на брифинг в сряда.

" Ние ще поставим взаимно с всички институции, които са ангажирани в този развой, нужните старания за това ", сподели тя.

Новината идва, откакто от години се вършат несполучливи опити за построяването и основаването на национална детска болница. В началото на май държавното управление утвърди план за създаване на частна болница , което провокира заради дефицит на задоволително фрагменти даже за една детска болница в района. Впоследствие решението

Служебното държавно управление е одобрило график за стъпките в построяването на детската болница, заяви служебната министърка на финансите Людмила Петкова . Галя Кондева сподели, че признатият проект редуцира периода по построяването на болничното заведение с девет месеца.

" Работим интензивно за редуциране на всички периоди, като ги изтегляме оптимално ", сподели новият шеф на " Здравната капиталова компания за детска болница " (ЗИКДБ) Влатко Глигоров .

Към момента на територията на град София има 13 лечебни заведения, които обезпечават педиатрична помощ. Структурата на новата болница обаче към момента не е конкретизирана. Според здравната министърка това ще се случи, откакто бъде получен отчетът от Европейската капиталова банка.

" Тогава ще има цялостна изясненост за нуждата от фрагменти, съоръжение и обезпеченост на бъдещето лечебно заведение ", сподели тя.

Същевременно преди два дни служебният кабинет разпореди разчистването на терена, където би трябвало да бъде издигната болничното заведение. То стартира интензивно едвам в сряда.

В момента там се намира скелето на остарелия институт по педиатрия. Още през 2020 година тогавашният министър председател Бойко Борисов . Преди това година и половина държавното управление водеше тръжни и правосъдни процедури за това, че за детска болница.

Изграждането на национална детска болница в България се бави от години, а страната е единствената в Европейския съюз , която няма такова лечебно заведение.

Темата беше повдигната още веднъж при започване на май, откакто Министерският съвет утвърди многопрофилна болница " Мама и аз ". Проектът на вложителя „ Търговска лига “ стана прочут като „ частна детска болница “, а това и в последна сметка докара до анулация на решението.

Националната детска болница би трябвало да сплотява всички нужни услуги и медицински специалности за деца, а освен няколко педиатрични отделения.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР