Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще публикува най-вероятно

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще публикува най-вероятно
Коментари Харесай

За новото безплатно саниране ще се кандидатства от септември

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) ще разгласява най-вероятно още през септември изискванията за кандидатстване по националната стратегия за енергийно възобновяване на обществени здания и многофамилни жилища. Това разгласи вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов пред.

Той изясни, че в Националния проект за възобновяване и резистентност са планувани 1.5 милиарда лева, а в допълнение ще бъдат добавени още 240 млн.

Вече има и някои ясни параметри за кандидатстването по програмата за саниране - още веднъж ще е належащо съдружие на притежателите и енергиен паспорт на постройката.

" Документът, в който ще са разказани резултатите от енергийното и техническо проучване, ще покаже на притежателите кои са нужните ограничения за реализиране на най-висока енергийна успеваемост на блока ", разяснява Гроздан Караджов.

Важно конкретизиране е, че санирането ще бъде 100% гратис само за подадените и утвърдени до края на март 2023 година заявки от етажната благосъстоятелност. След това всички, които бъдат утвърдени до края на 2023 година, ще получат 80% от средствата, а останалите 20% ще бъдат обезпечени от притежателите в постройката. Министър Караджов акцентира, че това е поради условията на Европейската комисия.

Той добави, че чака в новата акция да се реализира по-висок клас на енергийна успеваемост спрямо предходното саниране.

 

Още по тематиката
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР