Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане законопроект за промени

...
Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане законопроект за промени
Коментари Харесай

Публикуваха законопроекта за закриване на специализираните съдилища и прокуратури

Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване законопроект за промени в Закона за правосъдната власт, свързани със закриване на профилираните наказателни съдилища и прокуратури, оповестиха от ведомството, съобщи Българска телеграфна агенция.

С него се предлага още анулация на "кариерните и финансови бонуси " за членовете на Висшия правосъден съвет ,

основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висш съдебен съвет, както и "кариерните
бонуси " за административните ръководители на съдилищата и прокуратурите и техните заместници.

"Структурните и организационни промени във връзка с звената

на профилираното наказателно правораздаване имат за цел да подсигуряват конституционния принцип за самостоятелност на правосъдната власт и отбраната на конституционните права на жителите. За десетгодишния период на своето деяние, профилираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не реализираха заложените със основаването им през 2011 година цели ", написа в претекстовете към законопроекта.

В частичната предварителна оценка на въздействието от законовите промени е записано,

че задачата на закриването на спецструктурите е и "постигане на осезателен прогрес в противодействието на корупцията, изключително по "високите етажи " на властта. "

От правосъдното ведомство означават още, че анализът на годишните отчети на спецсъдилищата и спецпрокуратурите сочи, че делата всъщност (наказателните каузи от общ характер) са почти 3 % от общия брой постъпили каузи в съда. За 2020 година от постъпилите общо 6 418 каузи единствено 174 са всъщност, а останалите 6 244 са от частен темперамент, като съвсем половината от тях се отнасят до правосъден надзор върху задържането под стража в досъдебното произвеждане, разпит пред арбитър и разрешаване на разнообразни процесуално-следствени дейности. Останалите 2 992 броя каузи от частен темперамент са за разрешаване за използването на специфични разследващи средства.

По отношение на наложените санкции

- доминира наказването "лишаване от независимост " до 3 години. През 2020 година са съдени общо 290 души, от които 70 са оправдани, на 168 души е наложено наказване до 3 години затвор, а останалите 58 са получили по-тежки присъди, допълват от Министерството на правораздаването.

Законопроектът планува делата в профилираните съдилища, по които не е извършено разпоредително съвещание да се изпратят за разглеждане от окръжните съдилища и съответните апелативни съдилища. Делата, по които е извършено разпоредително съвещание, да бъдат обсъждани в Софийския градски съд (СГС) и надлежно в Софийския апелативен съд (САС) от същия правосъден състав. За задачата правосъдните сформира ще се командироват в Софийски градски съд, надлежно в САС, до привършване на производствата.

По отношение на новообразуваните каузи след влизане на закона в действие

- делата, които към този миг са подсъдни на спецправосъдието, ще минават в подсъдност на всички окръжни съдилища по разпоредбите на локалната подсъдност, в т. ч. и на Софийския градски съд, допълват от правосъдното министерство.

Законопроектът дава опция на съдиите, прокурорите и следователите от профилираните структури да подадат заявление до Висшия правосъден съвет да бъдат върнати или на длъжността, която са заемали преди назначението си, или да бъдат преназначени в областен, надлежно в апелативен съд.

"Основните изгоди от приемането на законопроекта са свързвани с повишение на доверието на жителите

и бизнеса в правосъдната система, по-ефективно потребление на ресурсите на правосъдната власт, ограничение на политическото въздействие в правораздаването, подсилване на върховенството на правото и ограничение на злоупотребата с власт, което е причина и за възстановяване на бизнес климата и увеличение на вложенията ", е записано в частичната предварителна оценка на въздействието от законопроекта.

В преходните и заключителни разпореждания на плана за промени се планува на Софийския градски съд като първа инстанция да са подсъдни делата :

за закононарушения от общ темперамент, осъществени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет, от членове на Министерския съвет, от членове на Висшия правосъден съвет, от основния контрольор и инспекторите в Инспектората към Висшия правосъден съвет, от членовете на КПКОНПИ и на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, както и от ръководители на държавни организации и държавни комисии, изпълнителни шефове на изпълнителните организации, както и делата за закононарушения по глава първа от особената част на Наказателния кодекс /измяна, изменничество, шпионство и други/, в случай че не се ползват особените правила на глава тридесет и първа.

По темата

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР