Министерството на отбраната уточнява произхода и годността на новодоставени двигатели

...
Министерството на отбраната уточнява произхода и годността на новодоставени двигатели
Коментари Харесай

МО получи двигатели за МиГ-29 срещу 70 млн. лв., но не може да ги ползва

Министерството на защитата прецизира произхода и годността на новодоставени мотори за изтребителите МиГ-29, за които страната е платила близо 70 млн. лева

Това стана ясно на съвещание на комисията по защита в Народното събрание, на която управлението на Министерството на защитата регистрира осъществяването на контракта с българската компания " Авиостарт " за доставката на 10 мотори за старите руски изтребители. Договорът беше подписан в края на мандата на държавното управление " Борисов 2 " от тогавашния боен министър Николай Ненчев с директно договаряне, като съгласно него българската компания трябваше да достави четири новопроизведени и шест ремонтирани мотори РД-33, серия 2.

Близо година по-късно всички мотори са доставени, само че заради това, че една от клаузите по контракта не е изпълнена, моторите няма да бъдат инсталирани на самолетите, с което няма да се случи и предстоящото удължение на живота на бойната авиация. Причината е, че с моторите не са пристигнали истински формуляри от производителя - съветската компания РСК МиГ. Вместо това към документите са приложени формуляри от Чернишевските фабрики, които обаче се явяват ремонтни организации.

Всичките 10 мотори са доставени, само че от комисията по приема са признати единствено два, стана ясно от изявление на зам.-министъра на защитата Анатолий Величков . На процедура доставени, само че неприети са други 8 мотора - четири новопроизведени и четири отремонтирани, за които липсват публични документи от производителя. Това значи, че липсват значими данни, като да вземем за пример какъв е остатъчният запас на моторите. 

" Даденото от Военновъздушни сили мнение в посока, че това не е значителен проблем, мисля че даже в избран миг си бяха надвишили правата, това следва да е мнение на правна дирекция на Министерството на защитата и на " Отбранителна аквизиция ", изясни Величков. 

По думите му, това че моторите не идват с формуляри от производителя, значи, че не е ясно " по кое време те са създадени, какъв брой време са работили, къде са работили, каква е тяхната наработка , какъв е остатъчният запас - все информация, която е доста сензитивна за Военновъздушните сили ". 

По думите на зам.-министъра, в случай че този минус бъде оценен като незначителен, това може да се окаже съображение договорът да бъде нападнат от компании, които също са имали интерес към сключване на този контракт. 

От МО са изпратили писмо до съветската държавна РСК МиГ, с което питат дали ремонтната организация е и цех производител на моторите. Българската " Авиостарт " е посочила преписка с съветската страна, от което ставало ясно, че двете организации са с еднакъв притежател и че информацията, която се съдържа в истинските формуляри е поверителна и не може да бъде предоставяна, когато става въпрос за продукция за експорт.

" Ние обаче това не можем да го установим въз основата на разменени кореспонденции сред компанията снабдител и завода производител ", поясни Величков. В резултат от отговора, който се чака да бъде получен от съветската страна в Министерството на защитата, ще бъде взето решение дали да бъде подписано в допълнение съглашение към контракта. От МО ще желаят гаранции, че информацията, която се съдържа във формулярите на производителя, се съдържа и в документите на ремонтната организация. 

Според зам.-министъра в истинския формуляр на производителя се съдържа доста повече и подробна информация, включително и какви часове е работил моторът, кои са били водачите му и под. 

Министърът на защитата Красимир Каракачанов счита, че казусът е незначителен, само че, с цел да бъде изрядно всичко, би трябвало да бъдат изчистени противоречивите моменти. 

По отношение процедурата за избор на нов изтребител министърът сподели, че при започване на ноември да има подготвени оферти, които да бъдат импортирани в Министерски съвет. " Процедурата започва от това да се дадат нови предложения ", разясни Каракачанов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР