Министерството на отбраната на Азербайджан за първи път съобщи колко

...
Министерството на отбраната на Азербайджан за първи път съобщи колко
Коментари Харесай

Баку каза колко войници са убити по време на военните действия с Армения

Министерството на защитата на Азербайджан за първи път заяви какъв брой азербайджански бойци са починали по време на войната с Армения за Нагорни Карабах.

Ведомството разгласи, представено от Агенция Франс Прес и "Ройтерс ", че по време на спора са починали близо 2800 бойци.

"2783 военнослужещи в азербайджанските въоръжени сили са убити по време на патриотичната война ", разясни министерството и добави, че повече от 100 души са изчезнали.

Жертвите в арменската войска са повече от 2300. По време на спора са починали над 100 цивилни от двете страни.

Междувременно от турското президентство оповестиха, че президентът Реджеп Ердоган ще посети Азербайджан на 9 и 10 декември.

С посредничеството на Русия Армения подписа съглашение с Азербайджан на 9 ноември след 6 седмици на яростни боеве за Нагорни Карабах.

Армения се съгласи да съобщи три окръга към Карабах - Агдам, Лачин и Келбаджар - като част от съглашението, което спря атака на Азербайджан за връщане на територии, изгубени при войната с арменските сепаратисти през 90-те година на предишния век.

Турция и Русия договориха обща мироопазваща задача в Карабах.

Армения губи контрола върху седем окръга, които бяха завладяни по време на войната преди към 30 година Много жители на Азербайджан, които тогава са били принудени да бягат, възнамеряват да се върнат.

След война през 90-те година на предишния век, при която починаха 30 000 души, сепаратисти в Нагорни Карабах и прилежащите региони превзеха територията и оповестиха самостоятелност, която не е приета от интернационалната общественост, даже и от Армения.

Като част от мирното съглашение Армения се съгласи да върне 15-20% от Нагорни Карабах, извоювани от азербайджанците по време на войната, в това число и историческият град Шуша.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР