Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява редовно наблюдение

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява редовно наблюдение
Коментари Харесай

Ключова новина за Черно море! Какво казаха от МОСВ

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обезпечава постоянно наблюдаване на положението на морските води след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна, оповестиха от Министерство на околната среда и водите

.Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ " Н. Й. Вапцаров “, както и сателитно наблюдаване, не демонстрират замърсяване на българската акватория с евентуални замърсители в резултат на случая:
-->
- Прогнозата за северозападната част на Черно море до 14 юли се резервира удобна, като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна-

- Към днешна дата цифровото моделиране и сателитно наблюдаване не демонстрират възможност за нахлуване на евентуалните замърсители в изключителната икономическа зона на България

- Миксът от днепровски и днестровски седименти, който се наблюдаваше през последните 26 денонощия в украински води, към този момент не се наблюдаваЗабелязани са две петна от нефтопродукти, изхвърлени от транспортен съд, без връзка с евентуално замърсяване от Украйна.

В изключителната икономическа зона на България са видяни две петна, евентуално от нефтопродукти, изхвърлени от транспортен съд. Данните се удостоверяват и от системата за наблюдаване на Морска администрация.Северното леке се намира на 75 километра от Дуранкулак, а южното на към 118 километра от Емона.

За придвижването на двете петна е направена симулация за времето до 14 юли. Южното леке ще забави своето придвижване на югозапад към българската брегова линия и ще се ориентира на северозапад, отдалечавайки се от границата на териториалното ни море.

Северното леке ще забави своето придвижване към 11 юли и ще остане отвън 12-милната зона на Република България, което ясно демонстрира, че няма терзания, свързани със зоните за къпане по нашето Черноморие.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР