Министерството на образованието и науката ще подкрепи предложението за създаване

...
Министерството на образованието и науката ще подкрепи предложението за създаване
Коментари Харесай

Министър и омбудсман за втора дата за матура

Министерството на образованието и науката ще поддържа предлагането за основаване на опция за наново явяване на държавен зрелостен изпит (ДЗИ) след 12 клас. Това стана ясно по време на среща сред министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и омбудсмана на България Диана Ковачева. Предстои детайлите по предлагането да се уточнят и да се проучат опциите по кое време най-рано ще стартира да се ползва. „ Целта ни е да дадем опция на зрелостниците да покачат своите резултати, тъй като сега оценките от матурите остават за цялостен живот, което е незаслужено “, изясни Диана Ковачева, представена от БНР. 

Министър Цоков акцентира, че екипът му също работи в тази посока и търси най-хубавото решение, с цел да се даде сходна опция оптимално скоро. „ Важно е да дадем опция за наново явяване и на учениците, които към този момент са положили своите матури и да обсъдим с висшите учебни заведения механизма за признание на тази оценка при кандидатстване, без да се наложи наново издаване на тапия за приключен 12 клас “, сподели проф. Галин Цоков. Участниците в срещата се сплотиха към мнението, че работещ вид е искащите да се явят наново на матура е като бъдат включени на изпита по ДЗИ за съответната последваща година.

Министерството и омбудсманът ще провеждат и полемика с родители на деца със специфични просветителни потребности. Проф. Цоков заяви, че се приготвя смяна в нормативната уредба за приобщаващото обучение. „ За нас е доста скъпо да чуем проблемите от практиката и опитът на родителите, с цел да намерим най-верните решения “, акцентира министърът. 

Диана Ковачева сложи и казуса с голям брой тъжби и сигнали за изпита след 7 клас. Тя изрази позиция, че би трябвало да се обмислят всички благоприятни условия за основаване на опция за втора дата за този изпит. Министър Цоков показа подхванатите дейности от страна на МОН в тази посока и хрумвания за организационни промени, свързани с националното външно оценяване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР