Министерството на финансите обяви поредния централизиран търг за самолетни билети

...
Министерството на финансите обяви поредния централизиран търг за самолетни билети
Коментари Харесай

Новата поръчка за самолетни билети на властта: да летиш за 5 лв. до Белград

Министерството на финансите разгласи следващия централизиран търг за самолетни билети за държавната администрация, този път за 37 млн. лева На финала още веднъж са обединявания отпред с " България ер ", предложили цени от 5 лева за пряк полет или съвпадащи с оферти на други претенденти. Това провокира нормалните подозрения за почистване на конкуренцията в сходни поръчки, като ведомството се готви и за авариен вид при тъжби.
Служителите във всички министерства пътуват в командировки - дали за интернационалните договаряния, дали с цел да договарят междуправителствени спогодби, или с цел да работят по разнообразни други действия. За това обаче трябват самолетни билети, които страната (разбирай данъкоплатецът) заплаща. През няколко години финансовото министерство пуска търгове, с които избира компании, предлагащи най-изгодни предложения до избрани дестинации. Преди месец излезе и последната такава поръчка с планирана стойност 37 млн. лева без Данък добавена стойност за период две години.

За да се " застрахова " да не остане без контракт за самолетни билети (сегашният изтича този ноември), финансовото министерство пусна и друга поръчка единствено за ведомството на стойност 1.3 млн. лева без Данък добавена стойност. Причината - на множеството сходни търгове се сблъскват две съществени настоящи лица, а процедурите съвсем непроменяемо стигат до тъжби до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и правосъдни каузи. Сега за следващ път се стига до същото развиване. Кандидатът, който печели двете позиции, е " България ер ", като се явява в обединявания с туристически сътрудници. Компанията завоюва и предишния сходен търг, като след това договорът ѝ беше продължен с в допълнение съглашение.

Впечатление вършат препоръчаните в този момент цени: по 5 лева за пряк полет по избрани дестинации и съвпадения с разлики от стотинки с други участници. Това води до два въпроса. Първо, сходни цени не се срещат на пазара - освен, че вие нямате опция за подобен на ниска цена билет в комерсиалната мрежа, само че и като цяло такава цена е нереалистична, което изисква аргументация. И второ, слага въпроса за конкуренцията в бранша. Билет, по-евтин от кутия цигари
Реклама
Поръчката е разграничена на две позиции - една за директни полети (без прекачване) и втора, с прехвърляне. За първата с директни полети наддават обединяване " България ер - Посока ", с участници едноименната самолетна компания и туристическата организация " Посока ком ", както и " Юнайтед травел ейджънси ", към която имаше скандал с друга поръчка за самолетни билети за министерство на земеделието (виж карето).

" България ер " предлага 5 лева за билет без прехвърляне до няколко дестинации като Белград, Загреб, Стокхолм, Будапеща, Женева, Варшава, Копенхаген. Логичният въпрос е по какъв начин е допустима (а и приета) цената от 5 лева за полетите. Оказва се, че отговор няма - финансовото министерство и оценителната комисияне са изискали от двата претендента за директни полети стопански обосновки за ценовите им оферти .

На въпрос на " Капитал " по какъв начин са признати тези предложения от там дадоха отговор, че " защото по обособена позиция 1 са подадени единствено две предложения, не са изисквани обосновки на цената заради неналичието на законови предпоставки по член 72, алинея 1 от Закон за обществените поръчки ". Такава е изискана единствено по втората обособена позиция, тъй като претендентите са повече (виж по-надолу).

Друго, което прави усещане в конкуренцията сред " България ер " и " Юнайтед ", са съвпадащите на 100% препоръчани цени по 18 дестинации. Така да вземем за пример и двата играча дават цени до Лондон надлежно от 250 лева за полет без багаж, 340 лева с багаж и 640 лева за бизнес класа.
Реклама
При други дестинации разликата е в стотинки - в 33 случая тя варира сред 0.01 стотинка до 5 лева, а в други 32 стартира от 2 лева и стига до 12 лева Например за Атина за икономична класа с ръчен багаж цената, препоръчана от " България ер - Посока ", е 577.30 лева За същата дестинация " Юнайтед груп " предлага 577.31 лева Иначе общата стойност по формулата за ценово предложение е 68 736.53 лева на " Юнайтед " и 65 047.45 лева на " България ер - Посока ", поради което имено печели и втората.

От " България ер " не предоставиха икономическата аргументация за цената от 5 лева и разясниха за " Капитал ", че за тях е " въпрос на авторитет, само че и отговорност да дават допустимо най-високото равнище на услуги по обезпечаване на самолетни билети на допустимо най-хубава цена на чиновниците от държавната администрация ". От там показват, че при сравнението на цените на претендентите би трябвало да се гледат общите такива, защото " не е правилно да се съпоставят цени по избрани дестинации ".

" Сравняването следва да бъде на база общ общ брой от всички дестинации, който действително е и предмет на оценка и класиране. Всеки участник при правене на ценовите оферти се управлява от комерсиалната си политика и опит, спецификата на публичната поръчка и заложените от Възложителя условия в документите ", споделят те в отговори до медиата.

Асоциацията на българските туроператори (АБТТА) обаче очевидно е гледала и единичните цени за избрани дестинации. Според ръководителя ѝ Димитрина Горанова е " безусловно невероятно в цена от 2 или 5 лева да влиза самолетен билет, багаж и летищни такси " и е необичайно да има толкоз ниски цени и съвпадения сред офертите. Това споделя тя в коментар до TravelNews. Втори рунд - да играем повече
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР