Министерство на правосъдието предлага революционен закон за борбата с трансграничната

...
Министерство на правосъдието предлага революционен закон за борбата с трансграничната
Коментари Харесай

Нов закон предвижда неограничени права на чуждите служби у нас

Министерство на правораздаването предлага революционен закон за битката с трансграничната престъпност. Става въпрос за план на Закон за Европейската заповед за следствие, с който непознати служби ще могат даже да правят прихващания на далекосъобщения на българска територия, да ревизират банкови сметки и даже да употребява чиновници на прикритие в следствия на закононарушения, заяви БГНЕС.

Приемането на законопроекта е обвързвано с европейска инструкция, измежду основателите на която е била и България.

" В момента в Европейския съюз няма единна цялостна система за събиране на доказателства въз основа на правилото на взаимно признание в връзките сред страните членки при наказателни каузи с трансгранично измерение. Необходим е нов метод, който да се основава на правилото на взаимно признание и на един единствен инструмент, наименуван Европейска заповед за следствие ”, гласят претекстовете на създателите на законопроекта.

Въвеждането на Европейската заповед за следствие ще разреши страните членки на Европейски Съюз да изискват, а българските правосъдни управляващи да позволяват: краткотрайно предаване на арестувани лица за събиране на доказателства; инспекции на банковите сметки и финансовите интервенции на обвинените или обвинени лица; следствия под прикритие и прихващане на далекосъобщения; ограничения за опазване на доказателства.

Даден е и съответен образец - Европейската заповед за следствие ще намира приложение при събирането на доказателства за закононарушения, които се намират в " дигитален облак ” или са ситуирани някъде другаде по света. На процедура непознати служби ще могат да прихващат далекосъобщения, да ревизират банкови сметки и даже да употребява чиновници на прикритие в следствия на закононарушения.

Законопроектът регламентира и строги условия, които ще подсигуряват спазването на гражданските права и свободи при приложението на ЕЗР. Определени са и строги извънредно периоди за събирането на желаните доказателства - страните членки разполагат с къс период - най-вече 30 дни, за признаването или осъществяването на ЕЗР.

Извършването на процесуално-следствените дейности ще става в границите на до 90 дни. Когато това на практика не е допустимо, изпълняващата страна ще би трябвало да уведомява без закъснение способния орган на издаващата страна, като показва аргументите за забавянето и приблизителното време, належащо за взимане на решението. В подобен случай срокът може да бъде продължен с най-вече 30 дни.

" Приемането на Закона за Европейска заповед за следствие ще докара до по-добро взаимоотношение сред органите на страните членки при трансграничните наказателни следствия в Европейски Съюз посредством подмяна на фрагментираната правна уредба с обединен, повсеместен инструмент за приемане на доказателства при избрани строги крайни периоди за събирането им; ясни учредения за отвод и понижена документация; експедитивност в производството; дейно следствие на закононарушенията с трансграничен елемент; гарантиране на главните права на засегнатото с ЕЗР лице, като издаващите органи ще преценяват нуждата и пропорционалността на желаното процесуално-следствено деи?ствие ”, считат от Министерство на правосъдието. / iNews.bg
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР