Министерство на финансите под управлението на самозабравилия се Асен Василев

...
Министерство на финансите под управлението на самозабравилия се Асен Василев
Коментари Харесай

БОЙКОТ! Журналисти на бунт срещу самозабравилия се Асен Василев

Министерство на финансите под ръководството на самозабравилия се Асен Василев излезе с неуместни условия за акредитация на публицисти, които от своя страна се готвят за цялостен протест на ведомството. В писмо до медиите от МФ коментират, че отсега нататък до проведените в министерството събития ще се позволяват единствено авансово упълномощени публицисти.

МФ слага категорично условие документи за акредитация да подават единствено отраслови публицисти, които отразяват постоянно финансови и стопански тематики. Това на процедура е интервенция в публицистичната политика на медиите, разясняват медийни специалисти. Изискваните данни от медии пък към този момент бе оприличена от публицисти като надали не данъчна проверка.

Според писмото, изпратено до медиите, новите условия се вкарват за осъществяване на информационната политика на МФ. От редакциите се желае да изпратят подписани от ръководителя на медията и подпечатани бланки, съдържащи данни за компанията, седалище и адрес на ръководство, обединен идентификационен код, адрес за преписка, телефон, електронен адрес.

В писмото следва да се посочат трите имена на журналиста, длъжността, която заема, „ уверения и доказателства “, че работи в региона на финансите и стопанската система, както и че медията има финансова и/или икономическа графа. Изискват се още телефони за връзка, е-поща, адрес за преписка, номер на журналистическа карта.

Уточнява се, че ще бъдат допускани единствено представители на медиите, „ ангажирани със основаването на новинарски и обзорни коментарно-аналитични излъчвания и рубрики с финансова и икономическа тема “, които „ постоянно дават вести и информация за цялостната активност на Министерството на финансите и второстепенните разпоредители с бюджетни средства към ведомството “, съобщи „ Сега “.

Реклама

В тези условия има интервенция в публицистичната самостоятелност по няколко линии. С условието на събитията да се позволяват единствено публицисти, отразяващи стопански и финансови тематики, министерството се бърка в практиките на медиите по разпределение на ресори и отговорности. В някои медии има строго придържане към ресори, в други – не. Нещо повече – работата на финансовото министерство визира всички сфери на публичния живот.

Така районен кореспондент да вземем за пример не би могъл да отрази конференция за нарушавания във възлагането на пътните поръчки, каквато е имало. Транспортен кореспондент не би могъл да отрази дебата по проекта за възобновяване в частта превоз – също действителен образец, и така нататък МФ се меси неприемливо и в организацията на медийното наличие с условието за съществуване на експлицитна финансова и икономическа графа, както и в жанровото разнообразие – с условието да се позволяват публицисти, които основават единствено новинарско и аналитично наличие.

Изисква се това да се случва постоянно, без да е ясно какво значи това. Поставят се и други субективни изисквания  – като даването на „ уверения “. Новите условия са и на практика несъстоятелни – случва се хора да отсъстват, да се привикват конференции в последния миг и така нататък В специалността има и публицисти на свободна процедура, както отбелязва журналистът Миролюба Бенатова.

Въвеждането на такава тежка акредитационна процедура от министерство е казус. Акредитации има в Министерския съвет и Народното събрание, само че те са свързани с нарасналите условия към сигурността.

Коментарите и рецензиите към новите условия на МФ към този момент започнаха, както и подигравките. До тук финансовото министерство е изпратило две разяснения във връзка новите си правила по отношение на получени доста запитвания, само че в тях единствено изяснява на кого могат да се задават въпроси за повече изясненост.

Ведомството също по този начин твърди, че счита да ползва новите си условия за акредитация и след първичния краен период за одобрение на публицистите – 15 юли.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР