Министерствата на здравеопазването и на регионалното развитие не се научиха

...
Министерствата на здравеопазването и на регионалното развитие не се научиха
Коментари Харесай

Добре ли е новата детска болница да е в "Горна Баня"

Министерствата на опазването на здравето и на районното развиване не се научиха да взимат транспарантни решения по горещата тематика с построяването на национална детска болница. Въпреки митингите и съществуването на доста дейна гражданска самодейност за реализацията на плана двете институции взеха следващото решение на мрачно и чакат главно да им се ръкопляска. Дали ще си заслужат в действителност аплодисментите, следва да забележим. Липсата на задоволително изясненост обаче за следващ път породи напрежение и може да забави в допълнение закъснелия с години план. Добро решение ли е препоръчаният терен за нова болница в кв. „ Гона Баня “, наоколо до ортопедичната болница, и на какви евентуални проблеми следва да се търсят решения?

 

 5 терена, за 4 от тях не се знае нищо

 

Решението, че е определен терен за нова детска болница, бе обявено с самоувереност на извършеното в сряда съвещание на служебното държавно управление. Пред медиите здравният министър Асен Меджидиев даде обещание, че заинтригуваните страни ще бъдат включени в плана. Оказа се, че отново се дава обещание бистрота в бъдеще време. Институциите единствено са извикали представителите на Националната гражданска самодейност „ За същинска детска болница “, с цел да им разгласят към този момент взето решение, разбра се от постове в обществените мрежи.

Така и за членовете на гражданската самодейност, и за необятната общност все още е загадка кои са били останалите четири терена и с какви причини са отхвърлени. Така или другояче решението на Министерския съвет за създаване на национална детска болница на огромен парцел в „ Горна Баня “ е реалност. Избраното място за болничното заведение върви с плюсове и минуси, колкото и от служебното държавно управление да настояват, че терентът не прави никакви взаимни отстъпки с условията на лекари и архитекти към него.

 

Достъпно ли е мястото и губи ли от отдалечеността си от други лечебни заведения

 

Като преимущества на терена служебните министри на районното развиване и на опазването на здравето акцентират обстоятелството, че мястото е задоволително огромно – 40 декара, налично е, в паркова среда е и по този начин или другояче е отредено за болнично заведение. Теренът е задоволително огромен да се построи и хотел за родители, както и рехабилитационен център, увери служебният министър Шишков.

Шишков неслучайно не навлезе в елементи по тематиката с достъпността, тъй като това е един от главните проблеми пред построяването на национална детска болница в кв. „ Горна баня “, разясняват специалисти.

„ Ако изхождаме от разбирането, че това няма да е градска болница, а ще бъде национална детска болница, достъпността е обезпечена. Мястото е подбрано по този начин, че има достъп от три автомагистрали. Много сериозен проблем обаче е секторът от Околовръстното шосе от кв. „ Люлин “ до Бояна “. Той остана неремонтиран и следва да бъде уголемен “, разяснява Бакалова. На същата позиция – че разширението на Околовръстния път е наложително изискване, е и арх. Владимир Милков, ръководител на УС на Камарата на архитектите в България. Бързият достъп до болничното заведение е основен за незабавните случаи, въпреки че от гражданската самодейност разчитат, че до завършването на болничното заведение към този момент ще има и въздушна незабавна помощ. Хеликоптерите обаче едва ли ще са всеобщ случай.

Ще би трябвало да се обезпечи и довеждащ превоз от спирката на метрото, която е наоколо, само че въпреки всичко има и пешеходно разстояние. Не е редно да се принуждават родители и заболели деца да вървят пеш в тежки метеорологични условия, разясняват архитекти.

По-сериозни разногласия провокира отдалечеността от други лечебни заведения и невъзможността да се употребяват експерти и към този момент налична инсталация. „ Неслучайно в Бургас взеха решение да построяват детска болница на територията на УМБАЛ „ Бургас “. Близостта на експертите и апаратурата е основна “, изрази пред „ Сега “ персонална позиция арх. Владимир Милков. Това бе главно преимущество на остарялата концепция за преустрояване на недостроения корпус наоколо до Александровска болница – че по този начин детското заведение ще е близо до няколко профилирани лечебни заведения за лекуване и ще може да употребява и техния потенциал. На същата непосредственост залагаше и различно предложение на някогашния проектант на София – Петър Диков, за създаване на новата детска болница в региона на медицинския комплекс – на мястото на незавършената клиника по вътрешни заболявания наоколо до ъгъла сред бул. „ Георги Софийски “ и бул. „ Пенчо Славейков “, директно до спирка на метрото.

По тази тематика обаче не царува единогласие. Според арх. Петкана Бакалова при построяването на новата детска болница не би трябвало да се вършат никакви взаимни отстъпки с апаратурата и да се разчита на непозната инсталация. „ Болницата би трябвало да разлога с всичко належащо, с цел да работи като моделна национална болница “, разяснява Бакалова. Според нея се преувеличава и казусът с използването на експерти от други лечебни заведения. " Има доста способи да се реализират сходни съвещания ", смята Бакалова. 

За да се получи по-пълна визия за всички плюсове и минуси на определено място, от гражданската самодейност ще изискат всички свързани с това документи по реда на Закона за достъп до социална информация. „ Така ще можем да изразим осведомено експертно мнение. На този стадий изборът на място е по-скоро положително решение “, смята Бакалова.

 

Отново се афишират  невъзможни периоди

 

Много рискови съгласно архитектите са периодите, които се афишират за правене на плана. Според районния министър Шишков е допустимо в период от един-два месеца да се приключат устройствените процедури към терена и да се издаде виза за изследване и планиране. Част от процедурата ще е и договорка по подмяна – тъй като в границите на терена има частен парцел, който ще бъде сменен за УПИ в съседство. Още не е ясно кой е притежателят и при какви параметри ще се извърши тази договорка. Здравният министър Меджидиев беше още по-нескромен, като разгласи, че ведомството ще изследва интернационалния опит с представители на заинтригуваните общности и до 6 месеца ще може да има план.

„ Това са безусловно невъзможни периоди и те са плашещи. Изготвяне на план в такива периоди е равнозначно на план ерзац, против какъвто се борим с години “, разяснява Бакалова. Според проектант Милков реалистичният период за правене на план е към година и половина. „ Преди възлагането на проектирането следва да се изготви задание. България сега няма експертиза за правенето на сходни задачи – напремето имаше специфична конструкция, и следва да се търси интернационален опит. Неслучайно в Бургас заданието се изготвя взаимно с испански експерти “, разяснява Милков. Доброто задание е изискване за възлагане на конкурс за архитектурен план, като представители на гилдията смятат, че той още веднъж следва да е интернационален. „ Няма по какъв начин да се получи нищо положително, в случай че отномо се мисли за възлажане на инженеринг, като строителят диктува на проектанта “, разяснява арх. Бакалова.

На фона на тези дълги периоди и огромните старания, които реализацията на сходен план изисква, изгубеното време наподобява напряко непростимо. Цената е доста, доста висока, и я заплащат най-невинните. Предстои да забележим дали институциите за следващ път няма да взривят опцията за реализация на плана с капсулиране и взимане на решения на мрачно.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР