Министерският съвет прие Постановление, с което закрива Дома за медико-социални

...
Министерският съвет прие Постановление, с което закрива Дома за медико-социални
Коментари Харесай

Закриха дома за медико-социални грижи в Ямбол

Министерският съвет одобри Постановление, с което закрива Дома за медико-социални грижи за деца в гр. Ямбол.

Правителственият акт е в осъществяване на националната политика за развъждане на децата в фамилна среда и последователното понижаване настаняването на бебета и дребни деца в профилирани институции.

Закриването на ДМСГД-Ямбол е в сходство с Националната тактика „ Визия за деинституционализация на децата в Република България “ и обновения проект за нейното осъществяване, според които е планувано да бъдат закрити всички институции за деца.

Функционалната нужда от съществуването на ДМСГД - Ямбол отпадна, заради обстоятелството, че провежданата дейна политика за деинституционализация докара до прогресивно понижаване на броя на децата, отглеждани в дома. При пускане на процеса по деинституционализация през 2009 година в ДМСГД-Ямбол са отглеждани 69 деца, а в края на 2017 година за развъждане са останали единствено 19 деца. През 2018 година са подхванати ограничения за обезпечаване на фамилна среда и на тези деца и към 07.09.2018 година те са изведени от вкъщи. Към 01.10.2018 година в ДМСГД-Ямбол няма настанени деца, както и в сходство с националната политика не се чака да бъдат настанявани деца за развъждане.

Със закриването на ДМСГД-Ямбол в област Ямбол ще бъде лимитирано предлагането на институционална грижа за деца в домове за медико-социални грижи, което е и една от задачите на тактиката. За децата, които се нуждаят от грижа отвън фамилията, такава ще бъде обезпечавана чрез различни обществени услуги.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР