Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Въвеждат нови, завишени изисквания към, застрахователните посредници

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането (ЗИД на КЗ). Предложените промени са в следствие от транспонирането на условията на Директива (ЕС) 2016/97 на ЕП и на Съвета от 20 януари 2016 година по отношение на разпространяването на застрахователни артикули. Директивата анулира Директива 2002/92/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на застрахователното ходатайство.

Законопроектът планува въвеждането на нови, повишени условия по отношение на познанията и квалификацията на застрахователните медиатори, членовете на техните органи и чиновниците, които са директно заети с разпространяване на застрахователни артикули. Новите условия са диференцирани по области на знания и по отношение на категориите на предлаганите застрахователни артикули. Поставят се нови условия за повишение квалификацията на застрахователните медиатори, членовете на техните органи и чиновниците, които се занимават с разпространяване на застрахователни артикули - посредством професионално образование или развиване, не по-малко от 15 часа годишно. Повишава се минималният размер на застрахователната сума по наложителната застраховка „ Професионална отговорност “ на застрахователните медиатори.

Законопроектът вкарва наредба на нова категория разпространители на застрахователни артикули - медиатори, предлагащи застрахователни артикули като спомагателна активност. Те ще могат да бъдат регистрирани при съблюдаване на лимитирани условия за подготовка, които главно се свеждат до познаването на предлаганите застрахователни артикули и на разпоредбите за разглеждане на искания и тъжби. Предоставя се опция по отношение на тази категория медиатори да се ползват и по-ниски равнища на минималната застрахователна сума по наложителната застраховка „ Професионална отговорност “ на застрахователните медиатори.

С плана на закон се вкарва ново изискване за регистрация на осигурителен медиатор, касаещо откриване на самоличността на лицата, които имат повече от 10 на 100 от капитала на медиатора, както и на лицата, които имат тесни връзки с него. Предвидена е и опция за подаване на заявление за регистрация като осигурителен медиатор по интернет. Текстовете слагат и спомагателни условия във връзка с пакетните продажби и на продажбите на основаващи се на обезпечаване капиталови артикули.

Със законопроекта се вкарват нови правила за трансграничното осъществяване на активността по застрахователно ходатайство и за надзора върху него. Уредена е детайлна процедура по изпращане на уведомления сред надзорните органи. Предлага се също по този начин механизъм за систематизиране на пълномощията сред надзорните органи на страната членка по генезис и страната членка по седалището на клона на застрахователните медиатори.

Промените ще основат обвързване за даване на справедлива информация по отношение на застрахователните артикули, като се планува даването на типов информативен документ за застрахователния артикул при подписване на застраховки по общо обезпечаване. Предлага се доразвиване на уредбата в частта й по даването на ползвателите на застрахователни услуги на информация върху дълготраен притежател, друг от хартия, в това число и посредством интернет страница с експлицитното единодушие на съответния ползвател.

ЗИД на КЗ предлага също по този начин актуализирането на минималните размери на застрахователната сума по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите, като досегашният размер от 10 000 000 лева за имуществени или неимуществени вреди в резултат на телесно увреждане или гибел да се усили на 10 420 000 лева, а досегашният размер от 2 000 000 лева за вреди, породени на имущество, да се усили на 2 100 000 лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР