Звукът на тишината е нещо, което малцина познават истински, но

...
Звукът на тишината е нещо, което малцина познават истински, но
Коментари Харесай

Вътре чуваме сърдечния си ритъм: Най-тихото място на Земята

Звукът на тишината е нещо, което малко на брой познават същински, само че има място, където можете да отидете, в случай че желаете да се запознаете с него. Предупреждаваме ви обаче, че оглушителната тишина на това място може да докара до странна дезориентация и се счита, че никой не е в положение да издържи повече от час в тази страховита звукова празнина.

(Във видеото може да научите повече за: Топ 20 най-странни върха на Гинес)

Рекордът на Гинес за най-тихото място на Земята се държи от безшумната тестова камера в лабораториите Орфийлд в Минеаполис, където равнището на фоновия звук е -24,9 децибела. За съпоставяне, средностатистическият шепот доближава 30 децибела, а най-слабият тон, осезаем от човешкото ухо, е към 0 децибела.

Sound can be minus decibels. The quietest place on Earth is Microsoft’s anechoic chamber in Redmond, WA, USA, at -20.6 decibels. These anechoic chambers are built out of heavy concrete and brick and are mounted on springs to stop vibrations from getting in through the floor.
— INSANE REALITY (@realityinsanee)
Думата anechoic значи " без ехтене " и точно цялостната липса на реверберация на звука прави помещението толкоз извънредно безшумно. Ефектът се реализира с помощта на поредност от клинове от фибростъкло, които покриват стените, пода и тавана, като разрушават и задушават всички звукови талази, които се осмеляват да се появят в пространството.

Дебели пластове тухли и стомана служат за звукоизолация на помещението, а пружини отделят камерата от заобикалящата я постройка, с цел да се подсигурява, че никакви външни трептения нямат опция да обхванат в нея. 

Според дизайнера Стивън Дж. Орфийлд влезлите в камерата могат да чуят личния си сърдечен темп, както и работата на вътрешните си органи. В същото време опцията да се виждат стените, без да се чува ехото, може изцяло да разстрои сетивата на индивида, което води до загуба на равновесие и общо чувство за мощно безпокойствие.

Орфийлд споделя, че е невероятно да се остане в камерата повече от половин час, без да се наложи да се седне, и че даже помощта на стол не може да направи мястото търпимо за доста по-дълго време.

Подобно на лабораторията в Орфийлд, безеховата камера в централата на Microsoft в Редмънд, Вашингтон, се отличава с доста по-тих тон от цялостната тишина. С минимално равнище от -20,6 децибела, стаята преди този момент държеше върха за най-безшумно място в света и двете стаи бяха в конкуренция за купата в продължение на няколко години.



Въпреки това тези безшумни пространства не са основани единствено за авторитет и в действителност извършват редица скъпи функционалности. Например производителите, които желаят да схванат какъв брой тъкмо звук издават техните артикули, употребяват безшумни камери, с цел да вършат измервания при цялостно неявяване на фонов тон, а астронавтите от време на време влизат в тези ужасяващо тихи пространства, с цел да се приготвят за тишината в космоса.

Тук най-малко могат да се чуят техните писъци.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР